Máltán találkozhat a pápa a pedofil papok áldozataival

Vágólapra másolva!
Kész arra a pápa, hogy találkozzon azzal a tizenegy máltaival, akik azt állítják, hogy katolikus papok zaklatták őket gyerekkorukban egy máltai árvaházban. Ők személyes bocsánatkérést várnak XVI. Benedektől.
Vágólapra másolva!

A pápa kész találkozni pedofil papok áldozataival - jelentette be kedden Vatikánban Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője. A főpap XVI. Benedek szombatra és vasárnap tervezett máltai látogatásának a programját ismertette, és közben közölte, hogy a pápa "az elmélyedés és a mértéktartás" légkörében fogadja az áldozatokat, nem pedig a sajtó nyomására.

Máltán 11 olyan ember jelezte, hogy szeretne találkozni a pápával, akik állításuk szerint gyerekként katolikus papok zaklatásainak estek áldozatul. Azt várják a pápától, hogy személyesen kérjen tőlük bocsánatot. Azt állítják, egy Málta középső részén fekvő árvaházban történtek velük a visszaélések.

A pápa látogatására készülő szigeten közben a repülőtérhez közel fekvő Luqa polgármestere, John Schembri azt szeretné elérni, hogy távolítsanak el egy kortárs alkotást az út mellől, amely egy péniszhez hasonlatos. A Mediterrán oszlop című kerámiaszobrot a polgármester már korábban is szerette volna eltávolíttatni a köztérről, mert szerinte obszcén. Április elsején a helyi sajtó még viccet is csinált belőle, hogy a pápa látogatása miatt el fogják vinni a szobrot. Schembri erre ezen a héten valóban arra hivatkozott, hogy a pápa iránti tiszteletből el kellene vinni a szobrot - írja a Malta Independent.