Kész lemondani az elkergetett kirgiz elnök

Vágólapra másolva!
Ha az átmeneti kormány garantálja a biztonságát, kész lemondani posztjáról - jelentette be kedden a zavargások miatt menekülésre kényszerült kirgiz államfő, Kurmanbek Bakijev. Az új kormány korábban jelezte, megszünteti a kirgiz elnök mentelmi jogát.
Vágólapra másolva!

Felajánlotta lemondását Kurmanbek Bakijev elűzött kirgiz elnök hétfőn - írja a BBC. Bakijev azonban csak akkor hajlandó lemondani, ha az átmeneti kormány garantálja ő és családja biztonságát. Bakijev jelenleg az ország déli részén tartózkodik, odamenekült, miután a múlt heti erőszakos tüntetések megdöntötték hatalmát.

Az átmeneti kormány korábban közölte, hogy megszünteti Bakijev mentelmi jogát, és letartóztatja, amennyiben nem mond le. Bakijev sokáig kitartott, és állította: ő Kirgizisztán legitim államfője.

Összesen 79 ember halálát okozták a Kirgizisztánban múlt hét szerdán kitört zavargások. Az összecsapások hatására az ellenzék került hatalomra, a kormány lemondott, Bakijev elhagyta a fővárost, és ideiglenes kormány alakult Roza Otunbajeva vezetésével. A hat hónapra alakult átmeneti kormányt egyelőre csak Oroszország ismeri el.