Elhagyott fájl jelzi Obama keménységét klímaügyben

Vágólapra másolva!
Nem fog engedni az USA a tavaly Koppenhágában megkötött egyezményből. Több ország azt szeretné, ha a jogilag kötelező érvényű globális klíma-megállapodás alapjául szolgáló egyezmény egyes részeit újratárgyalnák. Egy európai hotel számítógépén felejtett anyag viszont arra utal, hogy az USA a mindent vagy semmit stratégiáját követi majd az egyezmény elfogadtatásában novemberban a mexikói csúcstalálkozón.
Vágólapra másolva!

"Meg kell erősíteni azt az érzést, hogy az USA konstruktívan áll hozzá a klímaváltozás elleni globális rendszer felállítását célzó tárgyalásokhoz az ENSZ-ben" - olvasható abban a dokumentumban, amelyet egy európai hotel számítógépén felejtett valaki, feltehetően Barack Obama amerikai elnök kabinetjéből. A 2010. március 11-i keltezésű, Stratégiai kommunikációs célok című anyagot a Guardian tette közzé. Az anyagban javaslatok vannak arra, hogyan kommunikáljon és mire törekedjen az USA azért, hogy elérje célját az újabb nagy jelentőségű klímacsúcson, amely novemberben lesz a mexikói Cancúnban.

Az ENSZ szervezésében folytatódó klímavédelmi tárgyalások fő célja egy olyan nemzetközi megállapodás tető alá hozása, amelynek révén megfelelő keretek között lehet tartani a globális felmelegedést, és el lehet kerülni a klímaváltozás legsúlyosabb következményeit. Tavaly december elején Koppenhágában gyűltek össze a világ országainak képviselői, hogy tárgyaljanak erről, de a nagy várakozások megelőzte csúcstalálkozó csalódást keltett. Eredménye mindössze egy az USA által kezdeményezett, nem kötelező érvényű egyezmény lett, amelyet a végleges, jogilag is kötelező érvényű megállapodás alapjának szeretnének tekinteni, de sok állam nem ért vele egyet (a vitatott egyezményről bővebben itt olvashat). A csúcstalálkozó résztvevői abban maradtak, hogy egy éven belül újra tárgyalnak. A végleges megállapodást elvileg novemberben kellene elfogadni Cancúnban.

A most kiszivárgott dokumentum arra világít rá, hogy milyen stratégia várható az USA részéről a tárgyalások előkészítése során, illetve majd a csúcstalálkozón. Az anyag szerint az USA-nak többek között irányítania kell a Cancúnnal kapcsolatos elvárásokat, és az új média alkalmazásával (például podcastok) ki kell kerülnie a hagyományos tömegtájékoztatási eszközöket. Ezenkívül a dokumentum azt is javasolja, hogy az amerikaiak nagyobb csoportos egyezetéseken, illetve még inkább tavasszal bizalmas találkozókon teremtsék meg a koppenhágai egyezmény támogatói bázisát, vagy legalább fegyverezzék le a leghevesebb kritikusokat.

A legfontosabb gondolat azonban a 3. bekezdésen található, amely szerint világossá kell tenni a koppenhágai egyezmény helyzetét, és "MINDEN eleme érvényesítésének fontosságát". A brit lap szerint ez azt jelzi, hogy az USA el fogja utasítani, hogy a vitatott egyezmény egyes részeiről külön tárgyaljanak, és azt szeretnék, hogy vagy fogadják el, vagy vessék el az egészet. A Koppenhágában az utolsó pillanatban elfogadott egyezményt a megbeszéléseken részt vevő államoknak csak egy része fogadta el, sokan támadják amiatt, hogy a benne foglalt célok nem elég becsvágyók, mert nem szerepel benne konkrét kibocsátáscsökkentési érték, és túlságosan magas - 2 Celsius-fokos - hőmérséklet-emelkedést engedélyez.

Több állam is azt szorgalmazza, hogy az egyezmény egyes elemeit tárgyalják újra, de a kiszivárgott információk arra utalnak, hogy az USA erre nem lesz hajlandó. Washington már eddig is megtagadta a klímaváltozás elleni harchoz biztosított segélyeket azoktól az államoktól - például Ecuadortól és Bolíviától -, amelyek nem fogadták el az egyezményt. A Guardian szerint ez a hozzáállás már elidegenítette a fejlődő országok többségét, így Kínát, Brazíliát és Indiát is. A hétvégén Bonnban tartották az első nagy tanácskozást a témában Koppenhága óta, ezen további tárgyalásokat tűztek ki az év második felére még Cancún előtt, de a nagy globális klímaegyezményhez nem jutottak közelebb.