A pedofilbotrányok miatt állítaná bíróság elé a pápát két brit ateista

Vágólapra másolva!
Emberiség elleni bűncselekmények vádjával szeretné bíróság elé állítani a pápát két ateista brit író. Az írók azt szeretnék, ha a pápát szeptemberi, nagy-britanniai látogatásán őrizetbe vennék, és bíróság vizsgálná ki, milyen szerepe volt egy 1985-ös papi pedofilbotrány eltussolásában.
Vágólapra másolva!

A papi pedofília eseteinek eltussolása miatt szeretné bíróság elé állítani a pápát két brit ateista író. Richard Dawkins és Christopher Hitchens azt tervezi, hogy legközelebbi nagy-britanniai látogatásakor "emberiesség elleni bűncselekményekkel" vádolják meg XVI. Benedeket.

A pápa a múlt hét végén a papi pedofíliával kapcsolatos botrányba keveredett, amikor napvilágra került, hogy 1985-ben, a Hittani Kongregáció prefektusaként megpróbálta elodázni egy gyermekeket molesztáló pap eltávolítását az egyházból. Dawkins és Hitchens ezután emberi jogi szakértőket fogadott fel, hogy vizsgálják meg a jogi precedenseket és a lehetőségeket.

Neves külföldi személyek bíróság elé állítása nem ismeretlen Nagy-Britanniában: 1998-ban egy spanyol elfogatóparancs alapján őrizetbe vették a néhai Augusto Pinochet tábornokot, amikor a volt diktátor orvosi kezelésre utazott a szigetországba. Tavaly decemberben Cipi Livni volt izraeli külügyminiszter visszalépett egy londoni utazástól, mert palesztinbarát szervezetek kezdeményezésére elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A pápa a tervek szerint szeptember 16. és 19. között látogat Nagy-Britanniába. A két ateista értelmiségi brit törvényszék vagy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé akarja citálni: a pápa "nem áll a törvények felett" - jelentette ki a brit sajtónak Christopher Hitchens, aki szerint "a gyermekek elleni nemi erőszak intézményesített eltitkolása bűncselekménynek minősül minden jogrendben" - mondta. Dapo Akande, az oxfordi egyetem nemzetközi jogi szakértője szerint azonban a felelősségre vonási kísérlet kudarcra van ítélve, mert a pápa államfői minőségében mentességet élvez.

Kötelesek jelenteni a pedofiliát

Az ötlet azért is aktuális, mert a Vatikán hétfőn közölte weboldalán, hogy a püspökök és más magas rangú egyházi vezetők kötelesek jelenteni a világi hatóságoknak, ha pedofília esetéről értesülnek. A Vatikán szerint a bűnüldöző szervekkel való együttműködés már régóta a katolikus egyház hivatalos politikája, de ez első ízben került a nyilvánosságra egy laikusoknak szánt útmutatásban, amelyet a Szentszék weboldalára töltöttek fel.

"A bűncselekményeknek az illetékes hatóságoknak történő jelentésére vonatkozó polgári törvények minden esetben követendőek" - hangzik az útmutatás. A pedofília legsúlyosabb eseteiben a pápa azonnal megfoszthatja reverendájától a bűnt elkövető papot, anélkül, hogy megvárná a kanonikus eljárás lezárását.

A katolikus egyház belső eljárásrendje értelmében kiskorúak ellen pap által elkövetett szexuális bűncselekményeket rendes esetben a területileg illetékes püspöki hivatal vizsgálja ki. Amennyiben a vád hitelesnek bizonyul, az ügy a vatikáni székhelyű Hittani Kongregáció elé kerül.