Fekete operatőrt ütöttek arcon a búr vezető temetésén

Vágólapra másolva!
Zászlókkal és sok támogatóval búcsúztatták el Eugene Terre'Blanche-t, a dél-afrikai fehér szélsőjobb múlt hétvégén meggyilkolt vezérét. A temetés az elfojtott nemzeti érzelmekről szólt, többen az önálló búr állam létét fájlalták az újságíróknak. Egy fekete operatőrt viszont nem láttak szívesen, és arcon is ütötték.
Vágólapra másolva!

Díszpompával temették el a múlt héten birtokán meggyilkolt Eugene Terre'Blanche-t, a dél-afrikai radikális búr mozgalom, az Afrikáner Ellenállási Front (AWB) egykori vezetőjét. A brit Daily Telegraph szerint a temetésen megjelent többezer ember egyszerre énekelte el a szertartás végén az apartheid-korszak nemzeti himnuszát, a Die Stern-t.

A temetés helyszínéül szolgáló ventersdorpi Afrikaans Protestáns Templom környékére jelentős rendőri erőket vontak össze. Az egész Dél-afrikai Köztársaságból érkeztek gyászolók, többen az apartheid-korszak nemzeti zászlajával és az AWB háromágú horogkeresztes zászlajával.

"Egy jó vezető volt, egy afrikáner, egy fehér ember volt és egy jó ideológiája volt" - mondta a 46 éves farmer, Sybrand van Dyk, aki Limpopo tartományból utazott a temetésre. Hozzátette: "Hősként halt meg, és hős is marad". Ezután tolmácsolta a dél-afrikai holland leszármazottak, a búrok elégedetlenségét, mondván "nem fogjuk hagyni többé, hogy megöljenek minket". A kemény szavaknak a gyászszertartás idején érvényt is szereztek, amikor egy fekete operatőrt arcon ütöttek.

Terre'Blanche-t múlt hétvégén ölte meg két munkása, akiket nem fizetett ki. Azonban hamar népcsoportok közötti szópárbaj alakult ki a halála körül, mivel a búrok azt állítják, hogy faji indíttatású volt a gyilkosság. Julius Malemát, a kormányzó Afrikai nemzeti Kongresszus (ANC) ifjúsági vezetőjét is élesen támadják: őt bíróság tiltotta el az Öld meg a búrt! című dal éneklésétől.

"Ők csak gyűlölnek minket, Malema is gyűlöl minket" - mondta Kobus Rothmann, a Johannesburgtól két órányi autóútra fekvő Ventersdorp lelkésze. Az apartheid bukása óta saját államot akaró búrok nem adják fel, "a saját kultúrájuk szerint" akarnak élni - fogalmazta meg óhajukat Charl de Jager, egy pretoriai tanár. "A legtöbb afrikaansul beszélő fehér ember nagyon jól elnyomja a dühét ebben a pillanatban" - tette hozzá a tanár.