Bajnai is részt vett Obama munkavacsoráján

Vágólapra másolva!
A térség számos állam- és kormányfőjét látta vendégül egy munkavacsorán Barack Obama amerikai elnök csütörtökön. Magyarországot Bajnai Gordon miniszterelnök képviselte. Obama a vacsorával akarta közölni, hogy Amerika nem hagyta magára a közép-kelet-európai régiót.
Vágólapra másolva!

Munkavacsorán látta vendégül Barack Obama amerikai elnök csütörtökön este Prágában 11 közép- és kelet-európai ország államfőjét, illetve kormányfőjét. Magyarországot a találkozón Bajnai Gordon miniszterelnök képviselte.

Az Egyesült Államok prágai nagykövetének rezidenciáján lezajlott vacsorán a magyar, a bolgár, a horvát, a szlovén, a lengyel és a szlovák miniszterelnök, valamint a litván, a lett, az észt és a román államfő vett részt. Csehországot az elnök és a kormányfő képviselte.

Obama a vacsorán tájékoztatta a résztvevőket a csütörtöki prágai amerikai-orosz csúcstalálkozó eredményéről, valamint a most aláírt új nukleáris leszerelési szerződésről, a START-III-ról - közölte az MTI tudósítójával egy amerikai diplomata (a szerződésről bővebben korábbi cikkünkben olvashat). Hozzátette: a találkozón több nemzetközi téma is szóba került. A vacsorát megelőzően Jan Fischer cseh kormányfő a Hrzán-palotában fogadta az államfőket és kormányfőket.

Amerika nem feledkezett meg a térségről

A cseh sajtó korábbi hírei szerint Obama a vacsorán arról biztosítja a meghívott közép- és kelet-európai országok vezetőit, hogy az amerikai-orosz kapcsolatok javulása nem a közép-európai térség rovására történik. Ezt az értesülést a cseh államfő délután megerősítette.

"Obama elnök azt szeretné - és ezért is hívta meg szomszédainkat Prágába -, hogy tudják: a szerződés aláírása nem jelenti azt, hogy Amerika megfeledkezett erről a térségről" - mondta újságíróknak Václav Klaus. Hozzátette: ezt Obama közölte vele csütörtökön délelőtt. "Nincs okom arra, hogy ne higgyek neki" - jegyezte meg Klaus.

Bajnai Gordon kormányfő szerint fontos gesztus, hogy Obama elnök prágai látogatása alkalmával meghívta vacsorára a térség országainak vezetőit. Az Egyesült Államok, Magyarország és a többi NATO-tagállam egy értékközösség része, amely nem sérült, hanem erősödött azzal, hogy Washington és Moszkva aláírta a START-III. szerződést - mondta Bajnai a munkavacsora után.

Bajnai szerint a vacsorán a résztvevők nagyra értékelték a visegrádi országoknak azt a kezdeményezését, hogy közös összefogással erősítsék a közép-európai térség energiabiztonságát. Ebben a folyamatban az Egyesült Államok is támogatásáról biztosította a meghívottakat. A magyar kormányfőnek alkalma volt néhány percet négyszemközt beszélni Barack Obamával, aki gratulált a magyarországi válságkezelés eredményeihez.