Che Guevara elfogójának fia is gyanúsított Rózsa-Floresék ügyben

Vágólapra másolva!
Három új gyanúsított van Rózsa-Flores eduardo és csoportja ügyében Bolíviában. A három férfit - köztük annak a tábornoknak a fiát, aki annak idején leszámolt a bolíviai őserdőben gerillaharcot szervező Che Guevarával - hétfőn vették őrizetbe.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek három férfit a bolíviai hatóságok Rózsa-Flores Eduardo és csoportja ügyében. A tavaly április 16-án egy rajtaütésben megölt Rózsa-Flores ügyében egy Evo Morales elnök elleni állítólagos merényletkísérlet miatt folyik nyomozás. A három új gyanúsítottat még hétfőn vették őrizetbe Santa Cruzban. Az egy nappal előtte rendezett bolíviai helyhatósági és regionális választásokon a baloldali államfő tábora mérsékelt sikert ért el, de Santa Cruzban a jobboldal győzött.

A hétfőn őrizetbe vett három bolíviai között van Gary Prado Araúz, akinek apja, Gary Prado Salmón nyugalmazott tábornok a bolíviai hatóságok állítása szerint kapcsolatban állt a Rózsa-féle csoporttal. Salmónt azzal gyanúsítják, hogy rejtjelezett üzeneteket váltott tavaly a Santa Cruzban tartózkodó Rózsa-Floresszel. A tábornok szerint a magyar férfivel csak mint újságíróval beszélgetett.

Fiának a letartóztatásáról azt mondta, hogy rajta keresztül igyekeznek lejáratni őt, mert "kavics vagyok a kormány cipőjében". Gary Prado Salmón a hadsereg századosként 1967-ben annak a járőrnek volt a parancsnoka, amely a délkelet-bolíviai őserdőben elfogta a legendás argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát. A forradalmárt még az őserdőben kivégezték, de Prado tagadja, hogy ehhez neki köze lett volna. Fia a vasárnapi helyhatósági választáson indult a Santa Cruz-i polgármesteri posztért.

Az állítólag a Morales életére törő, több magyar származású férfiből álló "külföldi zsoldos csapatot" közel egy éve számolták fel egy Santa Cruz-i szállodában. Rózsa-Florest, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert 2009. április 16-án lőtte agyon egy rendőrségi kommandó. Az akcióban őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Ők azóta vizsgálati fogságban vannak. Az ügy erősen átpolitizálódott, és az ellenzék azzal vádolja a baloldali kormányt, hogy eszközként használja a jobboldali ellenfeleivel való leszámoláshoz.