Vádat emeltek Romániában hamis magyarországi jogosítványok miatt

Vágólapra másolva!
Hamis magyarországi jogosítványok miatt emelt vádat tíz román ellen a romániai korrupcióellenes ügyészség. Egy bűnszervezet tagjai 20 ezer euróért segítettek írástudatlan embereknek, hogy Magyarországon beépített tolmácsok segítségével átmenjenek a vizsgán.
Vágólapra másolva!

Tíz román állampolgár ellen emelt vádat a román országos korrupcióellenes ügyészség, mert a vádlottak hamis magyarországi gépkocsivezetői jogosítványokhoz jutottak. A vádhatóság szerint egy bűnszövetkezet tagjai több mint húszezer eurót kértek tizenegy embertől - többségük írástudatlan vagy minimális iskolázottsággal rendelkezik -, akiknek azt ígérték, hogy kenőpénz fejében hamis magyarországi jogosítványok birtokába kerülhetnek korrekt vizsgázás nélkül.

A tíz ember közül hárman előzetes letartóztatásban vannak, a többiek szabadlábon védekezhetnek. Az ügyészség szerint tavaly február óta a büntetett előéletű H. A. felajánlotta két bűntársával együtt tizenegy embernek, hogy kenőpénzért magyarországi jogosítványokat szereznek nekik, mégpedig úgy, hogy valójában nem kell bizonyítaniuk a gépkocsivezetői engedélyhez szükséges tudásukat.

A korrupcióellenes ügyészség korábbi tájékoztatása szerint a beszervezetteket Magyarországra vitték vizsgázni. Külföldi állampolgárokként fordítók szolgáltatásait vették igénybe, akiknek a segítségével helyesen oldották meg a tesztkérdéseket.

A korábbi tájékoztatás szerint a magyarországi fordítók is több ezer eurót kaptak a törvénytelen segítségért. A bűnszervezetet akkor fülelték le a román hatóságok, amikor a külföldön jogtalanul megszerzett jogosítvány honosítását kérték az érintettek. Az ügyet a szatmárnémeti törvényszék tárgyalja első fokon.