Konditeremben kémkedtek az izraeli katonai főnök után

Vágólapra másolva!
Fiatal, 23 éves férfi kémkedett a libanoni Hezbollahnak, hogy információi segítségével meggyilkolhassák az izraeli hadsereg vezetőjét. A két férfi ugyanis ugyanabba a konditerembe járt, itt érhette volna őt a Hezbollah bosszúgyilkossága.
Vágólapra másolva!

Majdnem hat év börtönt kapott az az izraeli arab férfi, aki Gabi Askenázi izraeli katonai főnök után kémkedett. A 23 éves Ravi Fuad Szultáni információkat juttatott el Askenáziról a Hezbollah libanoni iszlamista szervezetnek - írja róla a BBC. A végcél a katonatiszt meggyilkolása lett volna.

A vád szerint Szultáni kétszer is találkozott a Hezbollah ügynökeivel, akiknek elmondta, hogy ugyanabba a konditerembe jár, mint Askenázi. A tiszt meggyilkolása lehetett volna a Hezbollah bosszúja korábbi vezetőjének, Imád Mugnijehnek a megöléséért, amit Izrael hajtott végre egy autóba rejtett bombával 2008-ban.

Szultáni először egy marokkói táborban találkozott a Hezbollah egyik emberével, és elmondta neki, hogy kapcsolatban áll Askenázival. Másodszorra Lengyelországban találkozott egy ügynökkel, itt számolt be a konditerem helyéről, és hogy miként védik Askenázit.

A BBC emlékeztet, hogy Izrael 2006-ban háborút indított a Hezbollah ellen Libanonban, amibe 1200 libanoni és 160 izraeli katona halt bele. Haszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője pedig tavaly közölte, hogy minden Libanonban megtalált izraeli kémet kivégeznek.