Hetekig tarthat a Nagy Korallzátonyt veszélyeztető tanker mentése

Vágólapra másolva!
Hetekbe telhet annak a kínai tankernek a kiszabadítása, ami az Ausztrália közelében lévő Nagy Korallzátonyra futott szombaton. A hajóban csaknem ezer tonna olaj és 65 ezer tonna szén van, ezért környezeti katasztrófát okozna, ha a hajó kettétörne.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál parti őrség egységei és környezetvédelmi mentőosztagok igyekeznek stabilizálni a kínai hajót a zátonyon, amelyből már szivárog az olaj. Egy queenslandi rendőr szerint a Shen Neng 1 nevű tanker komolyan megrongálódott, ezért a mentési munkálatok hetekig is eltarthatnak. Ráadásul van rá esély, hogy a hajó kettétörik és a Föld legnagyobb kiterjedésű korallzátonya, egyben a leghatalmasabb élőlény alkotta "építmény" veszélybe kerül. A BBC tudósítója szerint a kiszivárgó olaj már a hajó három kilométeres körében szétterjedt.

Az ausztrál parti őrség egységei és környezetvédelmi mentőosztagok a helyszínen vannak, és vegyi anyagokkal próbálják szétoszlatni a tengerbe került olajat. Már volt egy sikertelen próbálkozás, hogy a 230 méter hosszú hajót lehúzzák a zátonyról, és állítólag ekkor megsérült az üzemanyagtartály. A hajó fölött kisrepülőgépek köröznek, hogy figyelemmel kísérhessék a pilóták a fejleményeket.

A 23 fős hajó fő rakománya 65 ezer tonna szén, amit az ausztráliai Queenslandből vitt volna Kínába. Az ausztrál hatóságok szerint a hajó, egy védett övezetben, az engedélyezett hajózási útvonalon kívül futott zátonyra. Queensland szövetségi állam kormányzati vezetője, Anna Bligh azt közölte: nem tudják, miért tért le az engedélyezett útvonalról a hajó, ezért vizsgálatot kezdtek. Blight szerint a hajó tulajdonosa akár 1 millió ausztrál dolláros (920 000 dollár) bírságra számíthat a tévútért.

Természetvédő szervezetek régóta tiltakoznak amiatt, hogy túl közel vannak az engedélyezett hajózási útvonalak a világörökség részének nyilvánított, több mint két és fél ezer kilométer hosszú Nagy Korallzátonyhoz.