Beismerte a NATO, hogy tévedésből öltek meg öt afgánt

Vágólapra másolva!
Február végén egy félresikerült hadműveletben tévedésből ölt meg a NATO három civil afgán nőt és két férfit az ország déli részében - ismerte el hétfőn a katonai szervezet. A NATO-erők eleinte tagadták, hogy közük lenne a három nő halálához.
Vágólapra másolva!

Az afganisztáni nemzetközi erők hétfőn beismerték, hogy február végén egy félresikerült hadműveletben megöltek három civil afgán nőt és két férfit az ország déli részében.

A NATO-erők eleinte tagadták, hogy közük lenne a három nő halálához. "Mélységesen sajnáljuk a művelet kimenetelét, vállaljuk az akkor éjszaka végrehajtott tetteinkét a felelősséget, és tudjuk, hogy haláluk örökön érzett veszteség lesz a hozzátartozóknak" - olvasható a NATO közleményében.

A három nőt és a két férfit február 12-én ölték meg Gardéztől, Paktia tartomány székhelyétől nem messze egy faluban. "A NATO-erő behatolt a tanyára (...) abban a tudatban, hogy a két férfi veszélyt jelent a biztonságra nézve" - közölte Eric Tremblay tábornok, az afganisztáni NATO-erők szóvivője. "Most már tudjuk, hogy a két férfi csak a családját akarta megvédeni" - tette hozzá a szóvivő.

A New York Times című amerikai és a Times című brit napilap úgy tudja, hogy a műveletet az amerikai haderő különleges egységének tagjai hajtották végre, akik a történtek után kivették a golyókat az áldozatok holttestéből, hogy eltussolják a halál okát. Egy NATO-szóvivő nem erősítette meg ezeket az értesüléseket, és az akcióban részt vevő katonák állampolgárságáról sem közölt semmit.