Pedofil vádakkal perlik az amerikai cserkészmozgalmat

Vágólapra másolva!
Egy 37 éves amerikai férfi beperelte az Amerika Fiúcserkészei nevű szövetséget, mert szerinte 11 éves korában többször molesztálta a cserkészvezetője. A katolikus egyházat érintő pedofil-botrány miatt nagyobb figyelem fordulhat a perre, amely az egész szervezet ellen irányul, így fel kell tárni az elmúlt 20 év valamennyi, hasonló esetről szóló dokumentumát.
Vágólapra másolva!

Elérte az amerikai cserkészmozgalmat a római katolikus egyházat megrengető pedofil-botrány lavinája - közölte vasárnap az AFP. A francia hírügynökség jelentése szerint egy férfi beperelte az Amerika Fiúcserkészei nevű szövetséget, azt állítva, hogy 11 és 12 éves kora között legalább ötször molesztálta őt akkori cserkészvezetője az Oregon állambeli Portlandben.

A férfi azt is állítja, hogy nem csak ő volt áldozat, hanem még sokan, és évtizedeken át elhallgatták a szexuális visszaéléseket, amelyeket cserkészvezetők követtek el kisfiúk ellen. A jelenleg 37 éves férfi nem akarja nyilvánosságra hozni nevét és lakhelyét, mert állítása szerint fél a megtorlástól.

Az AFP értesülése szerint a férfi 29 millió dolláros kártérítést követel keresetében az Amerika Fiúcserkészei-től és annak portlandi szervezetétől. A francia hírügynökség megtudta, hogy a férfi 25 évvel ezelőtt cserkészvezetője a most 53 éves Timur Dykes, akit állítólag háromszor elítéltek már gyerekek molesztálása miatt.

Patrick Boyle, a youthtoday.com szerkesztője szerint a cserkészmozgalom más tagjait már elítélték korábban amerikai bíróságok, de a katolikus egyházban kirobbant botrány miatt a mostani per kiemelkedik az eddigiek közül. "Ez az ügy erős példát szolgáltathat arra, hogy mennyi, éveken, évtizedeken át elrejtett szexuális visszaélés történhetett intézményekben, szervezetekben" - mondta Boyle.

Az Amerika Fiúcserkészei elleni kártérítési per Boyle szerint azért is különleges, mert a mozgalom idén ünnepli 100 éves születésnapját, ráadásul a kereset nem egyes személyek, hanem a mozgalom ellen irányul, "ami miatt fel kell tárni az elmúlt legkevesebb 20 év dokumentumait, és összes piszkos ügyét".

Habár a mozgalom ellen már voltak perek, a szembenálló felek peren kívül egyeztek meg, ami lehetővé tette, hogy a bizalmas iratok továbbra is rejtve maradjanak. A mostani ügyben azonban kijelentette a felperes, hogy nem akar egyezkedni. Boyle szerint a mozgalom szövetségi és helyi vezetői tudtak a bűnös ügyekről évtizedeken át.

A texasi központú mozgalom a per híréről értesülve kiadott egy közleményt, amelyben úgy fogalmaznak: "a gyerekmolesztálás sajnálatos társadalmi probléma, és nincs olyan biztos módszer, amellyel ki lehetne szűrni a visszaélések elkövetőit". Pénteken ez a közlemény eltűnt a mozgalom honlapjáról.