Kilenc kínai bányászt mentettek meg egy héttel a katasztrófa után

Vágólapra másolva!
Egy múlt vasárnapi bányabaleset miatt egy kínai bányában 153 bányász rekedt a mélyben. A mentőalakulatoknak sikerült vasárnap kilenc bányászt kimenteniük. A mentők szerint még van esély arra, hogy további bányászokat mentsenek ki.
Vágólapra másolva!

Élve hoztak a felszínre kilenc bányászt a mentőalakulatok vasárnap abban a kínai bányában, amelyet egy héttel ezelőtt hatalmas mennyiségű víz árasztott el - közölte az állami televízió. A Sanhszi tartományban található, még építés alatt álló bányában 261 bányász volt, amikor egy használaton kívüli járatból betört a víz múlt vasárnap.

Közülük 153 bányász a mélyben rekedt. A Vangcsialing nevű bánya építését 2007 áprilisában kezdték, de technikai és földtani problémák miatt átadása elhúzódott. A tervek szerint októberben kezdődne meg a termelés a szénbányában, amelyet a kínai hatóságok "a biztonságosság és hatékonyság első osztályú példájaként" jellemeztek eddig.

A kínai állami tévé egyenes adásban közvetítette a vasárnapi sikeres mentést. Azt lehetett látni, hogy a bányászokat vastag takarókba burkolják, a szemüket pedig bekötik, mivel csaknem 180 órán keresztül voltak a sötétben. A mentőalakulatok egyik vezetője azt mondta, a mentők tapasztalatai szerint van remény arra, hogy további bányászokat tudnak kimenteni.

A kínai bányákat tartják a világ legveszélyesebb munkahelyeinek a korszerűtlen berendezések, a biztonsági előírások gyakori megszegése és a vezetés hanyagsága miatt. Hivatalos adatok szerint tavaly 2631 bányász vesztette életét bányabalesetekben Kínában.