32 halottja van a bagdadi követségi robbantásoknak

Vágólapra másolva!
Az iráni, német és egyiptomi nagykövetségeknél autókba rejtett pokolgépek robbantak, a támadásnak eddig 32 halottja van. Egyelőre nem tudni, ki követte el a merényleteket, amelyek miatt egyre erősebb a félelem Irakban, hogy kiújulhat a felekezetek közötti háborúskodás.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 32 ember meghalt és 185 megsebesült, amikor három bomba robbant az iraki fővárosban, Bagdadban vasárnap - közölte az iraki belügyminisztérium egyik tisztviselője. Az AP hírügynökség szerint autóba rejtett pokolgépek robbantak hatalmas zajjal, majd sűrű füstfelhők emelkedtek az ég felé.

Az egyik bomba az iráni nagykövetségnél robbant fel, a másik kettő pedig egy olyan övezetben, ahol több diplomáciai képviselet is található, többek között a német és az egyiptomi - mondta Kasszim al-Musszavi, a főváros műveleti parancsnoksági központjának szóvivője. Az egyelőre nem tisztázott, követségi alkalmazottak vannak-e az áldozatok között. "Ez egy terrorcselekmény. A halottak számának növekedésére számítunk" - mondta al-Musszavi.

Két rendőr tisztviselő azt mondta az AP-nek, hogy az áldozatok közül legalább 14 az iráni követség előtt halt meg. Szerintük az áldozatok többsége a szemközti bankban vesztette életét. Az AP szerint az ilyen robbantásos merényletek az al-Kaida terrorszervezet módszereire utalnak.

A rendőrség korábban közölte, hogy őrizetbe vettek egy férfit egy bombákkal teli autóban. A férfi az egykori német nagykövetség előtt (ami jelenleg bankként üzemel) akart robbantani. Pénteken 24 szunnitát végeztek ki támadók, és már vasárnap is voltak kisebb robbantások Irakban az AP szerint. Mivel hetek óta nem sikerült megalakítani az új iraki kormányt a rendkívül szoros választási végeredmény miatt, attól tartanak Irakban, hogy a politikai patthelyzetet kihasználhatják a terrorszervezetek, és felekezetek közötti erőszakot szíthatnak.