Letartóztatott kurdok miatt tüntettek Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Európa több országából érkeztek kurdok Brüsszelbe, hogy nyolc kurd egy hónappal ezelőtti letartóztatás miatt tiltakozzanak. Több ezren tüntettek, mert szerintük a belga hatóságok török nyomásra jártak el.
Vágólapra másolva!

Több ezer kurd tüntetett szombaton, Brüsszelben a belga rendőrség egy hónappal ezelőtti akciója miatt. Március 4-én több száz belga rendőr tartott razziát, amelynek során nyolc kurdot vettek őrizetbe egy európai nyomozássorozat részeként. A belga rendőrség szerint mind a nyolcan a szeparatista, törökországi Kurd Munkáspárt (PKK) tagjai, amelynek köze van "terrorista műveletekhez".

Török források szerint az egy hónappal ezelőtt őrizetbe vett kurdok között van a PKK két vezető, európai képviselője is. A belga ügyészség szerint a nyolc férfi ellen már vádat emeltek, többek között azért, mert fiatalokat toboroztak Európában a PKK önálló kurd államért folytatott harcához.

Szombaton csaknem ötezer, Európa számos országából érkezett kurd demonstrált a belga fővárosban. A tüntetők kurd zászlókat lengettek és magasba emelték Abdullah Öcalan bebörtönzött szakadár kurd vezető arcképét. A kurd mozgalom vezéralakjának számító 61 éves Öcalan életfogytig tartó büntetését tölti egy Isztambultól nem messze fekvő börtönszigeten.

A tüntetők visszautasították a terrorizmus vádját a PKK-val, és a kurdokkal szemben. Azt állították, hogy a belga hatóságok török nyomásra tartottak razziát, fogták el és vádolták meg a nyolc kurdot.

A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja. A PKK militánsai 1984-ben indítottak fegyveres harcot Törökországban az önálló kurd államért, a konfliktusnak eddig 45 ezer halottja van.