Kiakasztotta a zsidókat a vatikáni szónok nagypénteki beszéde

Vágólapra másolva!
Indirekt módon az üldözött zsidókhoz hasonlította a pedofilügyek kezelése miatt támadott egyházat a Vatikán nagypénteki szónoka. Az egyház ugyan jelezte, a prédikáció nem a hivatalos álláspontot tükrözte, de a felzúdulást ez sem csökkentette.
Vágólapra másolva!

Több civil szervezet is elítélte, hogy a Vatikán igehirdetője nagypénteki, a Szent Péter-bazilikában tartott beszédében az antiszemitizmushoz hasonlította a katolikus egyházat a gyermekmolesztálások miatt érő támadásokat - számolt be a BBC internetes oldala. (A katolikus hagyománynak megfelelően nagypénteken nem miséznek, de szentírás-magyarázó beszédet tartanak.)

Zsidó csoportok, valamint a katolikus papok szexuális zaklatását elszenvedett áldozatokat képviselő szervezetek adtak hangot felháborodásuknak, miután Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes - egy állítólagos zsidó barátja leveléből idézve - a személyes és a kollektív felelősség összemosása szempontjából vont párhuzamot a zsidókat ért erőszakkal.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsát vezető Stephan Kramer "példátlan arcátlanságnak" nevezte a megjegyzést. "Visszatasztító, obszcén és a zaklatásokat elszenvedőkre, illetve a holokauszt áldozataira nézve egyaránt sértő" - tette hozzá az AP hírügynökségnek nyilatkozva.

Az amerikai papok által elkövetett molesztálások áldozatainak szövetsége (Snap) egyik szóvivője útján vakmerőnek és felelőtlennek nevezte a prédikációt. "Ülnek ott a pápai palotában, egy kicsit kellemetlenül érzik magukat, és olyan emberekhez hasonlítják magukat, akiket marhavagonokban Auschwitzba küldtek?" - tette fel a kérdést Peter Isely.

A Vatikán közölte, Cantalamessa nem a katolikus egyház hivatalos álláspontját közvetítette. A beszéd azonban teljes terjedelmében megjelent a Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano címlapján - jegyezte meg a BBC. Federico Lombardi szóvivő az AP-nek azt mondta, az olyan párhuzamok, mint amilyet Cantalamessa felvetett, "félreértésekhez vezethetnek".

Az ügy előzménye, hogy miután az utóbbi időben számos, papok által, többnyire kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményre derült fény, a pápát is bírálni kezdték. Dokumentumok bizonyítják ugyanis, hogy XVI. Benedek a hetvenes években - a Hittani Kongregáció vezetőjeként - elmulasztott állásából elmozdítani egy, a pedofíliát be is ismerő arizonai papot. Egyebek mellett emiatt erősödtek fel a Vatikánnal szemben kritikus hangok.