Visszakozik az ír katolikus egyház pedofil-ügyeit bíráló anglikán érsek

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága, a canterburyi érsek, amiért egy nyilatkozatában bírálta az ír katolikus egyházat a pedofil-botrány miatt. Az érsek azt mondta egy műsorban, hogy az ír katolikus egyház elvesztette hitelességét.
Vágólapra másolva!

Elnézést kért szombaton az ír katolikus egyházat bíráló kijelentéseiért a canterburyi érsek. Rowan Williams, a világszerte mintegy 70 millió hívet számláló anglikán egyház legfőbb vallási méltósága személyesen hívta fel telefonon Diarmuid Martint, Dublin katolikus érsekét. A példátlan gesztus előzménye, hogy Williams a BBC rádiónak adott húsvéti nyilatkozatában azt mondta: az ír katolikus egyház "minden hitelességét elveszítette", amiért papjai gyermekek sérelmére szexuális visszaéléseket követtek el.

Bár az interjú hétfőn hangzik el a BBC közéleti és politikai műsorokat sugárzó 4-es csatornáján, de az anglikán vallási vezető hatalmas feltűnést keltő kijelentései már szombaton nyilvánosságra kerültek. Rowan Williams a műsorban úgy fogalmaz: az ír katolikus papok pedofil botránya "kolosszális megrázkódtatást" okozott Írországban. Canterbury érseke szerint "ha egy intézmény, amely ilyen mélyen kötődik a társadalom életéhez, hirtelen minden hitelességét elveszíti, az nem csupán az egyház, hanem minden ír problémája".

Diarmuid Martin, Dublin érseke - e tisztségében a legnagyobb ír katolikus egyházmegye vallási vezetője - szombaton "megdöbbentőnek" nevezte Williams nyilatkozatát, amelyre szavai szerint a megújulásra törekvő ír katolikus egyháznak "éppen most nem volt szüksége". A canterburyi érsek kijelentéseit az írországi anglikán közösség több vezetője is bírálta. Az egyik ír anglikán püspök a BBC-nek szombaton kijelentette: Williams "óvatlan, felelőtlen és mélyen bántó" nyilatkozatot tett.

Rowan Williams a felzúdulás miatt szombaton felhívta a dublini érseket és elnézést kért a nyilatkozatáért. Mint mondta, nem állt szándékában megbántani vagy bírálni az ír katolikus egyházat.

Az anglikán és a katolikus egyház viszonya jó ideje feszült. Tavaly ősszel ugyanis kiderült: a Vatikán kezdeményezéseket tett annak lehetővé tételére, hogy az áttérni kívánó anglikán hívek protestáns örökségük és liturgiájuk egyes elemeinek megőrzésével együtt is teljes hitközösséget vállalhassanak a római egyházzal. A brit sajtó akkori értesülései szerint Williams nem tudott azokról a tárgyalásokról, amelyeket a vatikáni kezdeményezés bejelentése előtt állítólag vezető anglikán egyházi személyiségek folytattak Rómában.

XVI. Benedek pápa azonban tavaly novemberben, a canterburyi érsekkel tartott vatikáni megbeszélésén "félreértésnek" nevezte az olyan értelmezéseket, amelyek szerint a katolikus egyház célja anglikánok átcsábítása lenne. A katolikus egyházfő idén szeptemberben négynapos látogatást tesz Nagy-Britanniában.