Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték azt az 52 éves férfit, aki tavaly agyonlőtte egy késői abortuszokat végrehajtó nőgyógyászati klinika vezetőjét az Egyesült Államokban. A férfi legkorábban 51 év és nyolc hónap után szabadulhat.
Vágólapra másolva!

Életfogytiglani börtönre ítélte egy kansasi bíróság Scott Roedert. Roeder tavaly májusban agyonlőtt egy orvost, akinek klinikáján késői abortuszokat hajtanak végre.

Az 52 éves férfi 2009. május 31-én a Kansas szövetségi állambeli Wichita templomában főbe lőtte a 67 éves, négygyermekes Georgre Tillert. Tettét a bíróságon azzal indokolta, hogy a gyilkossággal magzatok életét kívánta megmenteni. A Tiller által vezetett Wichitai Nőgyógyászati Klinika azon három amerikai intézmény egyike, ahol a terhesség 22. hete után is hajtanak végre abortuszokat. A gyilkosságnak nagy visszhangja volt az amerikai sajtóban, ahol igen megosztott a közvélemény az abortusszal kapcsolatos törvényekkel kapcsolatban.

Warren Wilbert bíró további két évre ítélte a vádlottat, amiért megfenyegette a templom két dolgozóját, akik a gyilkosság elkövetése után megpróbálták feltartóztatni. Az ítélethirdetés előtt Roder, egy abortuszellenes keresztény mozgalom tagja háromegyed órán át ostorozta az abortusz védelmezőit és azokat, akit törvényessé tették a művi terhesség-megszakítást.

Roeder, akit a Kansasban kiszabható legsúlyosabb büntetésre ítéltek, legkorábban 51 év és nyolc hónap után helyezhető szabadlábra.