Peren kívüli egyezséggel zárult a Daimler-botrány

Vágólapra másolva!
Peren kívüli egyezséggel zárult az Egyesült Államokban az az ügy, amelyben a Daimlert azzal gyanúsították, hogy az autógyártó cég külföldi kormányokat vesztegetett meg. Az egyezség részeként a Daimler 185 millió dollárt fizet, a német és orosz leányvállalata pedig bűnösnek vallja magát. Az ügyben érintett volt Magyarország is.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta egy szövetségi bíró csütörtökön Washingtonban a peren kívüli egyezséget abban a keresetben, amely szerint a Daimler külföldi kormánytisztviselőket vesztegetett meg, hogy a német autógyár termékeit vásárolják meg.

Az amerikai igazságügy-minisztérium szerint a járműveket gyártó vállalat az amerikai korrupcióellenes előírásokat megszegve kenőpénzt és ajándékokat adott tisztviselőknek különböző szerződések elnyerése érdekében.

Az egyezség szerint a Daimler 185 millió dollárt fizet az amerikai igazságügy-minisztériumnak és a tőzsdefelügyeletnek, továbbá német és orosz leányvállalata bűnösnek vallja magát az amerikai törvények két rendbeli megsértésében.

Az amerikai igazságügyi-minisztérium keresete szerint a megvesztegetést állítólag legalább 22 országban - többek között Magyarországon - követtek el. Az 1998 és 2008 közötti állítólagos lefizetésekkel a német Daimler a kereset szerint több százmillió dollár értékű szerződéshez jutott. A 76 oldalas keresetből 1 oldalt tesz ki a Magyarországra és Ausztriára kiterjedő korrupciós ügy leírása.

A dokumentumban konkrétan megemlítik az EvoBus Hungária Kft. nevét: ez a cég 2003-ban vette át a Daimler Mercedes és Setra márkáinak autóbuszüzletágát, és részt vett a Volánbusz 32 darabos busztenderében. A keresetben az áll, hogy a 32 buszt az EvoBus Hungáriától vette meg a Volánbusz, ebből 17 járművet azonban az EvoBus Hungária az ügylet előtt közvetlenül az EvoBus Austria nevű osztrák cégtől vásárolt meg. A 17 buszt a cég 1 678 170 euróért vette és körülbelül 1 745 000 eurós áron (ma 461 millió Ft) adta tovább a Volánbusznak, vagyis mai árfolyamon 17,5 millió forintot keresett az ügyleten.

A tranzakcióval egyidőben az amerikai kereset szerint az EvoBus Austria 333 370 euró (ma 88 millió forint) "jutalékot" fizetett ki az amerikai USCON cégnek azzal a megállapodással, hogy az összeg egészét vagy egy részét magyar kormánytisztviselőknek továbbítsák. A 76 oldalas dokumentum szövegszerűen nem állítja, hogy a magyar illetékesek a pénzt át is vették, csak azt, hogy az EvoBus Austria a rendelkezésükre bocsátotta azt.

Az ügy magyar száláról itt olvashat részletesebben.