Erőre kaptak a gyűlölködő csoportok az USA-ban

Vágólapra másolva!
Egy év alatt megháromszorozódott a kormányellenes, gyűlölködő szélsőséges fegyveres csoportok száma az Egyesült Államokban. Az egyik ilyen milícia által jelentett fenyegetést az FBI is kézzelfoghatónak érezte, ezért múlt héten lecsapott kilenc tagjára, akik Jézus tanainak védelmére hivatkozva akartak kiírtani pár embert. Egy, a szélsőséges csoportokkal foglalkozó amerikai szervezet szerint léteznek több államban jelenlévő csoportok, néhány csapat pedig a szervezet kutatója szerint valóban úgy működik, mint egy hadsereg.
Vágólapra másolva!

"Hisszük, hogy egy napon - ahogy a prófécia mondja - eljön az Antikrisztus" - olvasható az amerikai szélsőséges csoport, a Hutaree-milícia oldalán. A Hutaree feltételezett tagjaira múlt hétvégén csaptak le az FBI ügynökei Michigan, Indiana és Ohio államokban. A csoport kilenc tagját fogták el, akiket emberölésre és robbanószerkezetek használatára való előkészületttel vádoltak meg.

A BBC szerint a csoport tagjai többek között azt tervezték, hogy megölnek egy rendőrt, majd a temetésére összesereglő többi rendőrrel a szertartás alatt végeznek robbanószerkezetek segítségével. Elfogásuk elég jelentős esemény volt, a rajtaütés után nyilatkozott róluk Eric Holder amerikai főállamügyész is, aki kormányellenes szélsőségeseknek nevezte a csoport tagjait.

Az ügyészek szerint áprilisban akarták végrehajtani a támadást. A lőfegyverekkel és házi készítésű bombákkal elkövetett támadások után visszahúzódtak volna egy gyülekező helyre, ahol a végsőkig kitartottak volna a rendőrökkel szemben. A vádirat szerint egyszerűen "háborút akartak szítani az Egyesült Államokban".

Az elfogott csoport vezetője a 44 éves David Stone volt, akit egyszerűen Hutaree Kapitánynak hívtak a többiek - írta az esetről a Chicago Sun-Times. Az újság szerint Stone két fia, Joshua és David, Jr. is benne voltak a tervben, a temetésre érkezők megtámadásában vettek volna részt. "Eljött az idő, hogy leállítsuk őket" - mondta Barbara McQuade ügyész az AP-nek kedden.

"Keresztény dolognak indult"

A milícia honlapján számos bibliai idézet és egy video is található, amin terepruhás, fegyveres emberek gyakorlatoznak egy erdőben. Az AP szerint a tréningeket 2008-ban kezdték a michigani erdőségekben. A Hutaree név a csoport honlapja szerint azt jelenti, hogy "Krisztus harcosa". Címerükben egy fekete kereszt, két vörös lándzsa és a CCR rövidítés szerepel (Colonial Christian Republic, azaz Gyarmati Krisztusi Köztársaság). Egy névtelenséget kérő rendőrtiszt a Newsweeknek azt állította, hogy a Hutaree viszonylag kis csoport volt, körülbelül 50 taggal.

"Ez egy keresztény dolognak indult" - mondta Donna Stone, a szektavezér egykori felesége. "Eljársz a templomba. Imádkozol. Gondját viseled a családodnak. Úgy gondolom, David kezdett ebben túl messzire menni" - állította volt férjéről a múlt hétfői bírósági meghallgatás után. Az egyik letartóztatott felesége számára egy kis keresztény baráti körnek tűnt a milícia. "Krisztus-szeretők, jobboldaliak, szóval miért gondolnák azt, hogy valami rossz van ebben, nem?" - tette fel a kérdést. Szerinte a szövetségi ügynökök elkobozták férje fegyvereit és bombák után kutatták át a házat, pedig szerint "nem is tudhatta, hogy kell bombát készíteni".

Az egyik vádlott, a 33 éves Jacob Ward édesanyja azt mondta a hatóságoknak, hogy múlt nyáron a család néhány tagja elvette fiától AK-47-es fegyverét és félautomata pisztolyát, mert úgy ítélték meg, a férfival nincs minden rendben, segítségre szorul.


Gyakorlatoznak a hutaree-k

Apokalipszis és kormányellenesség

Az amerikai fegyveres csoportok tevékenységét figyelő Southern Poverty Law Center (SPLC) nevű szervezet munkatársa, Heidi Beirich szerint a Huntaree nem elszigetelt csoport. Erre utal szerinte, hogy a Myspace közösségi oldalon 350 követőjük van, akik közül többen más hasonló fegyveres csoportokhoz tartoznak.

A Southern Poverty Law Center szerint a kormányellenes szélsőséges csoportok száma 2008 óta 149-ről 512-re emelkedett. Közös bennük, hogy gyűlölik a bevándorlókat, aggódnak az amerikai gazdaság helyzete miatt és nem szeretik Barack Obama elnököt. Jellemző ezekre a csoportokra a holokauszttagadás, a homofóbia és a rasszista propaganda. A legtöbb csoport Texasban működik (66), de Kaliforniában is talált a szervezet 60 ilyen közösséget. "A Hutaree szokatlan abból a szempontból, hogy keveri a vallási, apokaliptikus képeket a kormányellenességgel" - mondta Beirich.

A szélsőséges csoportok tevékenységét jelzi, hogy Obama 2009 elején történt beiktatása óta a hatóságok szerint hat rendfenntartót öltek meg radikális fegyveres csoportok tagjai. Több embert pedig azzal a gyanúval vettek őrizetbe, hogy Obama meggyilkolását tervezték.

Román neonácik és Darwin

Az amerikai állampolgárok az amerikai törvények alapján fegyvert viselhetnek és milíciákat alapíthatnak. Az SPLC térképes adatbázist vezet Gyűlölettérkép néven a Huntareehez hasonló csoportokról, amelyeknél a fegyveres erő gyűlöletkeltéssel párosul. A letartóztatások egyik helyszínén, Michigan államban például 26 csoportot tartanak nyilván. Olyan milíciák vannak köztük mint a neonáci Romanian National Vanguard (Román Nemzeti Élgárda), a fehér fajvédő Charles Darwin Research Institute (Charles Darwin Kutatóintézet), a fekete szeparatista New Black Panther Party (Új Fekete Párduc Párt). A térkép szerint többek között Ohióban is működik a Magyarországon 2005-ben feloszlatott Vér és Becsület nevű szervezet, néhány csoport - például a Ku Klux Klan vagy a Firm 22 - pedig több államban is jelen van.

Az SPLC kutatója szerint David Stone és a Huntaree többi elfogott tagja úgy érezhette, hogy most jött el az idők vége. "Szélsőséges kormányellenes elképzeléseik vannak. Haragot és gyűlöletet éreznek a központi kormány iránt... Ezek tényleg katonai jellegű csoportok".