Hiába szóltak a Daimler vezetőinek a gyanús pénzekről

Vágólapra másolva!
Már évekkel ezelőtt figyelmeztették a megvesztegetéssel gyanúsított német autógyár, a Daimler vezetőit a gyanús készpénzkifizetésekre, de ők eltussolták az ügyet - írja a Der Spiegel. A német lap szerint a revizorok több esetben hiába kérték, hogy a cég tegyen lépéseket az ellenőrizhetetlen pénzmozgások miatt.
Vágólapra másolva!

A 22 ország, köztük Magyarország kormányzati képviselőinek korrumpálásával vádolt Daimlernél már korábban figyelmeztettek a megvesztegetési esetekre, a német autógyár vezető beosztású tisztségviselői azonban figyelmen kívül hagyták ezeket az intéseket - írta legfrissebb számában a Der Spiegel. A hamburgi hetilap internetes kiadásában szombaton arról számolt be: a korrupciót feltáró amerikai hatóságok szerint a megvesztegetések a menedzsment tudomásával, illetve fedezésével történtek.

Az amerikai igazságügyi minisztérium helyi idő szerint kedden Washingtonban hozta nyilvánosságra azt a keresetet, amely szerint a németországi autógyár termékeinek eladása érdekében külföldi kormánytisztviselőket fizetett le. A listán 22 ország szerepelt, köztük Oroszország, Kína, Egyiptom, Vietnam és Irak, továbbá Görögország és Törökország, valamint Horvátország mellett Magyarország is. A különböző formájú megvesztegetésekre 1998 és 2008 között került sor.

A Der Spiegel információi szerint a Daimler értékesítési részlegének vezetői elutasították azoknak a számláknak az ellenőrzését, amelyekről a kenőpénzek kifizetése történt. A lap szerint ez derül ki egy nyilvánosságra hozott keresetből, amely szerint a konszern korábbi belső revíziós vezetője már 2000 májusában figyelmeztetett arra, hogy a cégnél egy jogellenes belső számlázási rendszerben bonyolítanak le külföldre irányuló, "piszkos" kifizetéseket.

A cég egy olyan számlázási rendszert alkalmazott, amely a német jogszabályok szerint már 1999 óta jogellenes volt, a számlákról történt készpénzkifizetéseket ugyanis így alig lehetett ellenőrizni. A belső revízió akkori vezetője ezért javasolta, hogy ellenőrizzék a rendszert.

A konszern értékesítési felelősei azonban ezt elutasították. A Der Spiegel szerint a korábbi revíziós vezető egy évvel később azt is hiába kérte, hogy véglegesen zárolják az érintett számlákat.