Új emberrel vág neki a választásnak a szlovák ellenzék

Vágólapra másolva!
Iveta Radicová korábbi államfőjelölt lesz az ellenzéki kereszténydemokraták listavezetője a szlovákiai választáson - döntött a párt a hétvégi belső szavazáson. A posztra azután kellett válaszást kiírni, hogy Mikulás Dzurinda pártelnök lemondott a párt körül kialakult finanszírozási botrány miatt.
Vágólapra másolva!

Iveta Radicová nyerte az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, az SDKÚ-KS belső választását, így ő lett a párt listavezetője a júniusban esedékes parlamenti választások előtt - írja a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. A 2009-ben a köztársasági elnöki választáson is indult Radicová 2699 voksot szerzett, szemben ellenfelével, az alelnök Ivan Miklossal, aki csak 1666-ot.

A párt megyénkénti szavazással döntötte el a pozíció sorsát. Radicovára nyolc megye párttagjai szavaztak többen, míg Miklost csupán két megye támogatta. Jóval a végeredmény kihirdetése előtt összefogásra szólított fel Radicová a Bumm.sk szerint: "A versengés nem a győztesekről és vesztesekről fog szólni, hanem egy erős párosról, amely a választásokon irányítja az SDKÚ-t. Örülni fogok bármiféle együttműködésnek Ivannal" - mondta Radicová.

Az új listavezető Mikulás Dzurinda egykori kormányfőt, jelenlegi pártelnököt váltotta a poszton. Dzurinda amiatt döntött február elején a lemondás mellett, mert az SDKÚ pártfinanszírozási botrányba keveredett. Dzurindának a lépéssel egy célja volt: azokat "a negatív hatásokat akarta csökkenteni", amelyek a pártot érhetik a botrány után - mondta korábban az [origo]-nak Grigorij Mesednikov, a pozsonyi Közügyi Intézet vezetője.

A szlovákiai választás előtt az ellenzék egyik fő pártjának számító SDKÚ és Robert Fico kormányfő pártja, a szociáldemokrata Smer (Irány) ádáz harcot vív, és mindkettő pártfinanszírozási visszaélésekkel vádolja a másik felet. Erről korábbi cikkünkben olvashat bővebben.