Egy spanyol bíró szerint az ETA merényletre készült a kolumbiai elnök ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emelt egy spanyol bíró hétfőn az ETA spanyolországi szakadár szervezet és a FARC kolumbiai szélsőbaloldali gerillaszervezet 13 tagja ellen, mert a gyanú szerint arra készültek, hogy Spanyolországban meggyilkolnak fontos kolumbiai személyeket, köztük Álvaro Uribe elnököt. A vádlottak állítólag a venezuelai kormány segítségét is igénybe vették.
Vágólapra másolva!

Eloy Velasco spanyol vizsgálóbíró szerint a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) kérte a Baszk Haza és Szabadság (ETA) logisztikai segítségét a kolumbiai személyek spanyolországi megöléséhez, amikor embereik a kolumbiai és venezuelai őserdőben robbanóanyagok használatát és a városi gerillahadviselést gyakorolták, a madridi legfelsőbb bíróság bírája szerint a vádlottak ehhez a Kolumbiával feszült viszonyban lévő Venezuela kormányának segítségét is igénybe vették. A dél-amerikai ország visszautasította a vádat.

Spanyolország magyarázatot követel Venezuelától, Miguel Ángel Moratinos külügyminiszter már megtette a megfelelő lépéseket - mondta Hannoverben, a német kancellárral folytatott tárgyalása után a spanyol kormányfő. Luis Rodríguez Zapatero elmondta, Madrid további reakcióját a caracasi választól teszi függővé.

Közvetett bizonyítékok vannak rá, hogy Caracas segítette az ETA földalatti szervezetet és FARC baloldali gerillaszervezetet - mondta Eloy Velasco. A tájékoztatás szerint a venezuelai kormány elősegítette a két fegyveres csoport közötti kommunikációt, 2007-ben pedig venezuelai katonák kísértek ETA-tagokat a dzsungelbe, ahol FARC-gerilláknak robbanóanyagok használatáról tartottak kiképzést.

A caracasi külügyminisztérium közölte, e vádak elfogadhatatlanok, és utalt rá, hogy politikai motivációt sejt mögöttük, a Hugo Chávez vezette kormányzat elleni lejáratókampány részének tekinti őket. A vádlottak a spanyol szervek szerint mások mellett Andres Pastrana egykori kolumbiai elnököt akarták meggyilkolni - aki 2002-2008 között hazája madridi nagykövete volt -, valamint Noemi Sanin hivatalban lévő alelnököt, Francisco Santos volt bogotái polgármestert, legutóbb pedig magát Uribe elnököt.

A vádlottak közül hat az ETA, hét pedig a FARC tagja - utóbbiak egyike a venezuelai kormány egyik spanyol születésű alkalmazottja -, valamennyien szökésben vannak. Velasco vizsgálóbíró felkérte a spanyol kormányt, tegye meg a szükséges lépéseket a kubai és főleg a venezuelai hatóságoknál egyes vádlottak kiadatása érdekében, akik a gyanú szerint ebben a két országban tartózkodnak.