Egy NATO-hadihajó elsüllyesztett egy szomáliai kalózhajót

Vágólapra másolva!
A NATO egy hadihajója vasárnap elsüllyesztett egy szomáliai kalózhajót az Indiai-óceánon - jelentette be hétfőn a szövetség szóvivője. A kalózhajó legénységét átrakták egy kisebb hajóba, mielőtt elsüllyesztették.
Vágólapra másolva!

A katonai szövetség kötelékébe tartozó dán Absalon a szomáliai partok közelében süllyesztett el egy szomáliai kalózhajót. A NATO kalózellenes hadműveleteinek a szóvivője, Shona Lowe felhívta a figyelmet arra, hogy az akció a szomáliai partoknál történt, nem pedig az Adeni-öböl körzetében, ahol a legtöbb kalóztámadás történik.

A szóvivő elmondta, hogy a hajót azután süllyesztették el, hogy legénységét átrakták egy kisebb hajóra, amelynek megengedték, hogy visszatérjen a szárazföldre. "A NATO nem tüzel olyan hajóra, amelyen kalózok vannak" - mondta a szóvivő. Több részlettel egyelőre nem tudott szolgálni.

A kalóztámadások elszaporodtak az utóbbi időben az Indiai-óceánon, a világ egyik legforgalmasabb tengeri útvonalán. Szomáliában az állam jószerével működésképtelen. A szomáliai kormány haderejét lefoglalja az iszlamista szélsőségesekkel vívott elkeseredett harc és nem tud megálljt parancsolni a több mint 3000 kilométer hosszú tengerpartról portyára induló kalózoknak.

A NATO három hadihajóból álló flottája és az Európai Unió hat hadihajóból álló köteléke, továbbá amerikai, indiai, orosz és kínai egységek igyekeznek megoltalmazni a kereskedelmi hajózást a szomáliai martalócoktól. A 6300 tonna vízkiszorítású, 2007-ben megrendelt dán Absalon a NATO vezérhajója. Januárban érkezett a szomáliai partok közelébe.