12 éves kislány mentette meg egy chilei szigetcsoport lakóit a cunamitól

Vágólapra másolva!
Az anyaországtól 600 kilométerre fekvő Juan Fernandéz-szigetek lakóinak többségét egy 12 éves kislány mentette meg a szökőártól, amikor Valparaísóban élő nagyapja tanácsára megszólaltatta a városa főterén lévő gongot. Az ENSZ elkezdte küldeni segélyszállítmányait a földrengéstől sújtott Chilébe.
Vágólapra másolva!

Segélyszállítmányokat küld az ENSZ Chilébe, miután a pusztító földrengés sújtotta latin-amerikai ország kormánya hivatalosan segítséget kért a világszervezettől - közölte egy ENSZ-szóvivő Genfben.

A chilei kormány a világszervezettel azt közölte, hogy pontonhidakra, tábori kórházakra, műholdas telefonokra, kárfelmérő csoportokra, víztisztító berendezésekre, tábori konyhákra és dialízisközpontokra van égető szüksége.

Az elmúlt egy évszázad egyik legerősebb - a Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű - földmozgása következtében 711 ember meghalt, félmillió lakóépület, az elektromos hálózat, fontos hidak, kórházak pedig romba dőltek vagy súlyosan megrongálódtak. A rengés fészke a fővárostól, Santiagótól 325 kilométerre délre volt - az amerikai földtani intézet szerint 35 kilométeres mélységben -, a földmozgás következtében a chilei tengerparton fekvő települések egy részére tengeri szökőár zúdult.

A chilei tengerpart déli része most a halál és a pusztítás képét mutatja: összeroskadt házak és a hullámok által a partra vetett hajók sorjáznak egymás mellett. A part menti halászfalvakban a földrengést követő cunami szinte mindent elpusztított, házakat és autókat rongált meg súlyosan. Egyedül Constitución városában 350 ember vesztette életét. A lakosok itt a tűzoltókon töltötték ki elkeseredettségüket, akik pedig vizet és teát osztottak közöttük.

Dél-Chile egyik legfontosabb kikötővárosa, Talcahuano Bio Bio környékén is szökőár söpört végig, hatalmas károkat okozott a kikötő berendezéseiben, kisodorva a halászhajókat a tengerből. Lloca faluban az árhullám lerombolta a tengerparti fesztiválra felállított vidámparkot. A Robinson Crusoe szigeten a hullámok 3 kilométerre hatoltak be San Juan Batista városba.

A chilei Juan Fernandéz-szigetek lakóinak többségét egy 12 éves kislány mentette meg a szökőártól. Martina Maturana - akit nagyapja riadóztatott Valparaísóból - az anyaország partjaitól 600 kilométerre fekvő szigetcsoport központi szigetén a Robinson Crusoe főtérre rohant, és megszólaltatta a gongot, amelyet itt vészjelzésként használnak. Lapjelentés szerint a gong felébresztette a szigetlakók egy részét, akik a harangokat félreverve csatlakoztak a figyelmeztetéshez, s így az emberek többségének sikerült a magaslatokon menedéket találniuk, mire percekkel később a hatalmas hullám végigsöpört a szigetcsoport jelentős részén.

A chilei kormány vasárnap éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Maule település térségében és Concepción városában, ahol a lakosság üzleteket fosztogatott. A két azonos nevű tartományba hétfőn tízezer katona vonult be, miután Michelle Bachelet elnök elrendelte, hogy a két tartományban a hadsereg vegye kezébe a közrend fenntartását és véget vessen a fosztogatásoknak.

Concepciónban az utcákon járőröző rendőrök és katonák hétfőre virradóra legalább 160 embert állítottak elő, egyet pedig tisztázatlan körülmények között lelőttek - közölte Patricio Rosende belügyminiszter-helyettes. A városban továbbra sincs áram, a lakosok egy része az összedőlt házak udvarán vagy az utcán, tábortűz mellett tölti az éjszakát, gyakran romba dőlt otthonaik közelében, és féltve őrzi megmaradt értékeit. Mások - vélhetően utórengésektől és újabb szökőártól tartva - magaslatokon húzták meg magukat.