Vezér nélkül maradhattak a pakisztáni tálibok

Vágólapra másolva!
Feltehetően meghalt Hakimullah Mehszúd, a pakisztáni tálibok vezére. Mehszúd tavaly vette át a fegyveresek vezetését, de hírügynökségi jelentések szerint január közepén súlyosan megsérült egy légitámadásban, és belehalt sérüléseibe. Halálát senki nem erősítette meg, de az amerikai hírszerzés 90 százalékig biztos benne.
Vágólapra másolva!

Pakisztáni és amerikai illetékesek szerint nagyon valószínű, hogy egy pilóta nélküli repülőgép támadása során súlyosan megsebesült, és utóbb belehalt sérüléseibe Hakimullah Mehszúd pakisztáni tálib vezér, aki a CIA egyik előretolt afganisztáni irodája elleni decemberi bombatámadás megszervezése mögött állt. A merényletben az amerikai hírszerző ügynökség hét embere veszett oda, ekkora veszteségre húsz éve nem volt példa a titkosszolgálat történetében.

A pakisztáni hadsereg, amely tavaly ősszel nagy offenzívát indított Dél-Vazirisztánban Mehszúd állásai ellen, azt közölte, hogy nem tudják megerősíteni a vezér haláláról szóló jelentéseket. A halálhírt a pakisztáni televízió tette közzé, amely szerint a vezér a támadás után, sebesüléseibe halt bele, és január 27-én el is temették. Helyi és fővárosi kormányilletékesek is csak annyit közöltek, valószínű, hogy Mehszúd életét vesztette, de egyelőre nincs rá bizonyíték. Az amerikai kormány egyik illetékese szerint a hírszerzési adatok alapján 90 százalék az esélye, hogy a férfi valóban életveszélyesen megsérült, amikor egy pilóta nélküli robotrepülő rajtaütött egy tálib táboron egy Saktoj nevű falu közelében január 14-én - írja a New York Times.

A vezér Bejtullah Mehszúdtól vette át a pakisztáni tálibok vezetését, aki egy hasonló támadásában halt meg tavaly nyáron. A New York Times szerint, ha valóban meghalt az új vezér is - akiről korábban már felröppent, hogy megölték, de az a hír tévesnek bizonyult -, akkor komoly hatalmi harc kezdődhet a tálib vezetés berkeiben, de mindkét lehetséges utód személye - Váli ur-Rehman katonai stratéga, illetve Kári Husszein, az öngyilkos merénylők vezető kiképzője - kemény akciókat ígér.