Rakétákkal üzen a dacos Iránnak Obama

Vágólapra másolva!
Felhagyott Barack Obama az Iránhoz való közeledéssel, és rakétavédelmi rendszer telepítésére készül a Perzsa-öbölben - írja a Guardian. A lépés biztonságérzetet adhat az öbölmenti arab államoknak és Izraelnek is, mivel mindannyian attól tartanak, hogy Teherán előbb-utóbb atomfegyverre tesz szert.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok rakétavédelmi pajzsot akar telepíteni a Perzsa (Arab)-öbölbe, emiatt tovább nőhet a feszültség Amerika és Irán között - írja a brit Guardian. Barack Obama kormánya elhatározta, hogy egy esetleges iráni támadás megelőzésére Patriot típusú rakétákat telepít több öbölmenti államba: Katarba, az Egyesült Arab Emírségekbe, Bahrainba és Kuvaitba.

Két-két Patriot-kilövőállást létesít majd az Egyesült Államok mind a négy említett öbölmenti államban. Szaúd-Arábia már rendelkezik ilyennel, és Kuvait is egy régebbi típussal. Ezen kívül két olyan cirkálót fog állomásoztatni a térségben, amelyek szintén képesek elhárítani rakétatámadásokat. A szaúd-arábiai olajlétesítmények fokozott védelmét is támogatni fogja az Egyesült Államok a Guardian szerint, ez egy 30 ezres katonai egység felállítását jelenti majd.

Ezzel a lépéssel végleg kudarcot vallott Barack Obama békülékenységi politikája Iránnal szemben - írja a Guardian. Teherán ugyanis megtagadta, hogy megnyissa atomlétesítményeit a nemzetközi ellenőrök előtt.

Az amerikai fegyverzetnövelési döntés még nem hivatalos, de a kiszivárogtatása amerikai lapoknak jelzés Irán felé. "Elsődleges célunk Irán elrettentése. A második az arab államok meggyőzése, így nem érzik majd azt, hogy nekik is atomfegyverrel kell rendelkezniük. De biztosan van egy olyan eleme is, hogy az izraelieket lenyugtassuk" - mondta egy névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő a New York Timesnak.

Az izraeliek ugyanis már többször kijelentették: előbb-utóbb megelőző csapást fognak mérni iráni atomlétesítményekre, mivel fenyegetőnek érzik Teherán atomprogramját. A heves izraeli reakció komoly veszélyt jelent: már az Egyesült Államokban is hevesen lobbiznak az Izrael-párti csoportok egy keményebb Irán elleni fellépésért. Kína és Oroszország azonban változatlanul kiáll a diplomáciai megoldás mellett.

Az Arab Emírségek már felkészült az iráni fenyegetésre a Guardian szerint. Az utóbbi két évben 17 milliárd dollár értékben vásároltak fegyvereket az Egyesült Államoktól. Szintén Amerikától vettek 80 vadászgépet, és folyamatban van újabb repülők vásárlása Franciaországtól.