Gyerekcsempészéssel vádolnak tíz amerikait Haitin

Vágólapra másolva!
Tíz amerikait tartanak fogva Haitin, akiket a hatóságok azzal vádolnak, hogy 33 gyereket akartak kicsempészni az országból. Az amerikaiak tagadják a vádat, és azt mondják, segíteni akartak a gyerekeken.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok port-au-prince-i nagykövetsége vasárnap megerősítette, hogy "tíz amerikait tartanak fogva a haiti hatóságok a haiti bevándorlási törvények állítólagos megsértéséért". A tíz amerikait Haiti és a Dominikai Köztársaság határán fogták el, a haiti hatóságok 33 gyermek "ellopásával" gyanúsítják őket.

Marie-Laurence Jocelyn Lassegue kulturális miniszter szerint az amerikaiak "az igazságszolgáltatás kezében vannak". Mint vasárnap újságíróknak elmondta, a rendőrök a határon "egy autóbuszt láttak, amelyben sok gyerek volt. Amikor a gyerekekre vonatkozó dokumentumokat kérték (az amerikaiaktól), olyanokat nem tudtak felmutatni", ezért "a rendőrök úgy döntöttek, hogy Port-au-Prince-be kísérik a buszt".

A amerikaiak tagadják a vádat, és azt mondják, hogy éppen a gyermekcsempészet ellen küzdöttek, segíteni akartak a gyerekeknek. Azt állították, hogy az összes gyerek elvesztette a szüleit a több mint két hete történt földrengésben. Az SOS Gyerekfalu ugyanakkor azt állítja, hogy egy kislány kijelentette, hogy a szülei életben vannak - írja a BBC online kiadása.

"Tekintve a zűrzavaros helyzetet, amelyben a haiti kormány jelenleg van, csak azt akartuk csinálni, amit helyesnek tartottunk" - mondta Laura Silsby, a kis csoport vezetője vasárnap az Idaho Press-Tribune című újságnak. A "Menedék a Gyermekek Új Életéért" elnevezésű szervezet keresztény jótékonysági egyletnek mondja magát.

A washingtoni kormányzat szerdán türelemre intette a haiti gyermekek örökbe fogadására váró szülőjelölteket, amíg megszületnek az "átlátható" eljárások a hibák és a gyermekcsempészet elkerülése érdekében.