Tiszteletre és környezetvédelemre szólított fel a pápa

Vágólapra másolva!
Az emberek egymás iránti tiszteletére és a környezet megóvására szólított fel XVI. Benedek pápa szokásos újévi üzenetében. Az idei első misén az egyházfő ismét azt hirdette, a családok és népek egyetlen családot alkotnak.
Vágólapra másolva!

Minden ember megkülönböztetés nélküli tiszteletére, és a természet megóvására szólított fel a pápa pénteken, az újév kezdete alkalmából elhangzott homíliájában. XVI. Benedek "a másik tiszteletére" biztatott - "tekintet nélkül annak bőrszínére, nemzetiségére, nyelvére, vallására" -, és fontosnak nevezte, hogy ebben a szellemben neveljék már az egészen kicsiket is.

A Szent Péter bazilikában megtartott idei első miséjén a katolikus egyházfő a gyerekekről szólva azt mondta: "arcuk annak az emberiségnek a próféciáját jelenti, amelyet hivatva vagyunk megalkotni: a családok és népek egyetlen családját". "A másik testvér az emberiségben, nem ellenfél, és nem ellenség" - mondta.

Homíliájában XVI. Benedek elismételte a már december elején közzétett üzenetét, amelyet január 1-jén minden katolikus templomban felolvasnak, s amely így kezdődik: "Ha békére törekszel, védd a teremtett világot". A pápa szerint a felebaráti tisztelet közvetlenül összefügg a természet iránti tisztelettel, hiszen "ahol az emberek elzüllenek, elzüllik a környezetük is".