Kész meghalni a reformokért az iráni ellenzék vezetője

Vágólapra másolva!
Súlyos válságban van Irán, és a helyzetet nem fogja megoldani, ha az ellenzék vezetőit bebörtönzik vagy akár megölik - jelentette ki az iraki ellenzék vezetője, Mir Hoszein Muszavi, aki pénteken először szólalt meg az országban kiújult összecsapások kezdete óta. Muszavi követelte az ellenzékiek szabadon bocsátását, a gyülekezés-, és a sajtó szabadságát. Hozzátette, kész meghalni a reformokért.
Vágólapra másolva!

Az iráni ellenzék vezetője, Mir Hoszein Muszavi pénteken kijelentette: kész meghalni a reformokért - írja a BBC, amely emlékeztet arra, hogy az ellenzék vezetője első ízben szólalt meg azóta, hogy vasárnap újra tüntetések kezdődtek az országban, és a harcokban legalább nyolcan - köztük Muszavi unokaöccse - meghaltak.

Muszavi saját honlapján tette közzé nyilatkozatát, amelyben egy több lépcsőből álló javaslatot is tett annak érdekében, hogy a tavaly júniusi, vitatott elnökválasztás után kezdődött krízis megoldódjon. A közép-keleti országban kormányellenes tüntetések robbantak ki, miután az ellenzék azt állította, hogy a választásokon csalással választották újra Mahmúd Ahmadinezsád elnököt. (Az iraki helyzetről szóló cikkeinket itt összegyűjtve megtalálja.)

Az ellenzéki vezető szerint a kormánynak, a parlamentnek és az igazságszolgáltatásnak vállalniuk kell a közvetlen felelősséget a történtekért. Továbbá átlátható jogszabályokat kell alkotni annak érdekében, hogy a választások tiszták legyenek, szabadon kell bocsátani a letartóztatott ellenzékieket, elismerni a sajtó szabadságát, valamint az emberek gyülekezési jogát - követelte nyilatkozatában Muszavi. Muszavi úgy fogalmazott, akár az ő, akár az ellenzék más vezetőinek "letartóztatása vagy meggyilkolása" nem fogja megnyugtatni a kedélyeket. Irán súlyos válságban van - tette hozzá.

Iránban két hete kezdődtek újra a nyáron elfojtott kormányellenes zavargások, miután meghalt Hoszein Ali Montazeri nagy ajatollah, a reformista ellenzék egyik legfontosabb vallási és szellemi vezetője. A múlt vasárnapi tüntetésekről pedig korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen. Pár napja az ország legfőbb vezetőjének, Ali Hamenei ajatolláhnak az egyik képviselője isten ellenségeinek nevezte az ellenzék vezetőit, akiknek emiatt halál jár. Az iráni rendőrfőkapitány pedig szerdán arra figyelmeztette Muszavi híveit, hogy a hatóságok nem tűrnek el semmilyen további ellenzéki tüntetést, és a tüntetőknek gyorsított büntetőeljárást és zéró toleranciát ígért.