Negyven halálos áldozata van a Haifa környékén pusztító tűzvésznek

Vágólapra másolva!
Tűz pusztít az izraeli Haifa környékén, ki kellett telepíteni két falu lakosságát és egy börtön ötszáz lakóját. Az izraeli mentők szerint negyven halálos áldozata van a tűzvésznek.
Vágólapra másolva!

Hatalmas tűz tört ki csütörtökön Haifa közelében, a Karmel-hegy két faluját kiürítették. Az izraeli mentők szerint a tűznek mintegy 40 halálos áldozata van.

Elszállították a tűz által fenyegetett börtön ötszáz lakóját is. Az evakuáció során felborult egy autóbusz, amely 50 börtönőrt - más források szerint 50 foglyot - szállított, a halottak közül sokan közéjük tartoznak.

Eddig 2800 hektárnyi terület teljesen kiégett, több tucatnyi a sérültek száma, köztük tűzoltók. A mentésben több százan vesznek részt, sok ezer házból kellett kiköltöztetni a lakókat és kiürítették a haifai egyetemet is. A város más körzeteiben arra szólították fel a lakókat, hogy ne hagyják el otthonukat.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a televízióban azt mondta, hogy "ilyen fokú katasztrófát még sohasem láttunk". Felkérte Ciprust, Görögországot, Olaszországot és Oroszországot, hogy segítsenek országának a tűz eloltásában.

Izraelben az utóbbi hónapokban szinte egyáltalán vagy alig esett csapadék, valószínűleg ez is hozzájárult a tűz kitöréséhez az ország északi részében, bár a szándékos gyújtogatást se zárják ki. Erre utal, hogy több, egymástól független kisebb tűzfészket találtak - közölte egy rendőrségi szóvivő. Az egyik izraeli médium szerint elképzelhető, hogy egy környékbeli illegális hulladéklerakó gyulladt ki és a kiszáradt aljnövényzet megkönnyítette a lángok terjedését. A szelek a tenger irányába fújnak, így viszonylag korlátozott marad a pusztítás.