Nem sikerült megbuktatni Berlusconit az olasz alsóházban sem

Silvio Berlusconi
Vágólapra másolva!
Túlélte mindkét bizalmatlansági szavazást Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, akit az olasz szenátus után az alsóház is támogatásáról biztosított szerdán. A miniszterelnököt többek között botrányos magánélete miatt akarták elmozdítani, és az alsóházban mindössze három szavazattal nyert, ez is elég azonban ahhoz, hogy a hatalomban maradjon. Az olasz kormányt két ellenzéki képviselő mentette meg, akik az utolsó pillanatban Berlusconi mellé álltak.
Vágólapra másolva!

Mindkét bizalmatlansági szavazását túlélte Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök kormánya szerdán, miután kora délután az olasz parlament alsóháza is bizalmáról biztosította a kormányfőt. A szavazás hajszálon múlott, a Berlsuconit támogató képviselők mindössze három szavazattal kerekedtek a kormány megbuktatására törő ellenzékiek fölé: két ellenzéki képviselő az utolsó pillanatban oldalt váltott, és a kormányfő mellé állt.

Kedden délelőtt a parlament felsőházában, a szenátusban is szavaztak Berluconi kormányáról, itt azonban a miniszterelnöknek szilárd többsége van, ezért meggyőző előnnyel, 162 igen és 135 nem szavazattal megnyerte a szavazást. Bár győzelme itt majdnem biztos volt, a BBC tudósítója szerint a kormányfő már a szenátus ülésén is nagyon komolynak tűnt.

Korábban elemzők megjósolhatatlannak tartották, hogy az olasz kormány nem bukik-e meg kedden, mivel az alsóházban olyan szoros eredményre lehetett számítani, amelyben akár egy szavazat is dönthetett. Emiatt a kedd délutáni szavazáson egy képviselőnő kilenc hónapos terhesen, egy másik pedig a terhességéből származó komplikációk miatt tolószékben is részt vett - írja a BBC. A szavazáshoz az alsóházi képviselőket egyesével, név szerint szólították, a kormánynak kedvező eredményt nem sokkal délután kettő után jelentette be az alsóház elnöke, a Berlusconi megbuktatását támogató Gianfranco Fini.

A Bahamákra küldték volna

A szavazás előtt a BBC tudósítója szerint a képviselők rendkívül feszült légkörben mondták el utolsó beszédeiket, amelyből kiderült, hogy az ellenzék biztos Berlusconi bukásában. Az egyik ellenzéki pártvezér, Antonio di Pietro korábbi korrupcióellenes bíró azzal vádolta meg Berlusconit, hogy megpróbált szavazatokat vásárolni a bizalmatlansági szavazás előtt, de hozzátette: "Most már biztos, hogy önnek nincs meg a többsége a kormányzáshoz".

A miniszterelnököt a vádak úgy feldühítették, hogy - miután tagadta azokat - kivonult az ülésteremből. Távozását az ellenzék éljenzése kísérte, di Pietro pedig azt kiabálta utána, hogy "menjen a Bahamákra". "Ez vár önre: vagy bíróság elé áll, vagy elmenekül! - mondta a politikus. A szavazás után viszont az ANSA olasz hírügynökség szerint Berlusconi közölte, biztos volt abban, hogy Fini hívei nem fognak egységesen ellene szavazni. "Én megmondtam" - jelentette ki a miniszterelnök.

A bizalmatlansági szavazás alatt több olasz nagyvárosban is ezrek tüntettek Berlusconi ellen, kormányváltást követelve. Rómában a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, akik tojásokkal, festékkel és kövekkel dobálták a szenátus épületét. Szicília fővárosában, Palermóban 500 diák foglalta el a repülőtér kifutópályáját, Torinóban vasútállomásokat zártak le, Velencében pedig a híres Rialto hídon tüntettek.

Sötét válsággal fenyegetett

Berlusconi kormányának pozíciója azért ingott meg, mert a kormányzó pártszövetségéből nyáron kilépett a miniszterelnök korábbi bizalmi embere, Gianfranco Fini, aki később több tucat kormánypárti képviselővel új pártot alapított. Berlusconi ezzel az alsóházban elvesztette biztos többségét,Fini és követői pedig november óta folyamatosan támadták. A szavazás előtt Fini azzal érvelt, hogy magánéleti botrányai miatt nem maradhat az ország vezetője, de érvként hozta fel azt is, hogy nem tudta megvalósítani a választásokon ígért programját.

Fini vasárnap azt is állította, hogy Berlusconi csak azért ragaszkodik a hatalomhoz, mert így akarja megúszni a rá váró bírósági tárgyalásokat, amelyeken különböző bűncselekmények gyanújával folyik ellene eljárás. Az egykori szövetséges vasárnap is lemondásra szólította fel a kormányfőt, hogy "megaláztatást, amit a bizalmatlansági szavazáson elszenvedett vereség jelent".

Forrás: AFP
A végeredményt jelző tábla

Fini jóslata ugyanakkor nem jött be, Berlusconi fenyegető beszédei sokkal hatásosabbnak bizonyultak. A kormányfő vasárnap a szenátusnak azt mondta, hogy Olaszországban folyamatos kormányzásra van szükség, az ő menesztése pedig válságot okozna. Ezután az alsóházban is saját nélkülözhetetlenségét hangoztatta: "Azt megérteném, ha valaki úgy kezdené ki a kormányt, hogy biztosan tud a helyére másik többségi kormányt állítani" - mondta. "De nem tudom megérteni azokat, akik minden áron sötét válságot akarnak elindítani" - utalt arra, hogy szerinte az ellenzéknek nem lenne elég támogatottsága a parlamentben, és így előre hozott választásokat kellene tartani (Berlusconi hétfői beszédeiről itt olvashat).

Mi lesz most?

A szavazás előtt Berlusconi több támogatója is arról beszélt, hogy ha a kormányfő túléli ezt a próbát, az hatalmas politikai győzelem lesz számára. A BBC elemzői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az alsóházban a kormánynak már nincs automatikus többsége, így továbbra is nagyon nehéz helyzetben lesz.

Berlusconi vasárnap és hétfőn arról beszélt, hogy ha megnyeri a szavazást, szívesen várja újra kormányába a lázadó képviselőket, akik Finit támogatva léptek ki a pártjából. "Ha a bizalmatlansági indítványt elutasítják, ahogyan én várom, akkor holnaptól azon fogunk dolgozni, hogy újraépítsük a mérsékelt blokkot" - mondta az alsóháznak hétfőn. "Azon fogok dolgozni, hogy tovább növeljem a kormány csapatát".

Rutinos túlélő

Silvio Berlusconinak nem ez volt az első bizalmatlansági megmérettetése, az elmúlt fél évben már kétszer élt túl hasonló szavazást. A bizalmatlansági indítványok azután szaporodtak el, hogy a kormányfő szakított Finivel, és az alsóházi többsége megfogyatkozott (a két politikus közötti konfliktusról itt olvashat). Augusztus 4-én korrupciós botrányba keveredett igazságügyi államtitkára miatt próbálta megfúrni az ellenzék, de ekkor Fini emberei még tartózkodásukkal megmentették; szeptember végén pedig ő maga kért bizalmatlansági szavazást a kormánya ellen, de ekkor sem bukott meg.

Berlusconi három ciklusban is volt Olaszország miniszterelnöke, és a második világháború óta ő az egyetlen, akinek a kormánya 2001 és 2006 között kitöltötte a teljes ciklusát. Minden más olasz kormány valami miatt idő előtt megbukott.

Forrás: AFP
Rómában durva tüntetéseket tartottak a bizalmatlansági szavazás idején Berlusconi ellen

Korrupció és szexbotrányok

Fini a szavazás előtt nem véletlenül vádolta Berlusconit azzal, hogy büntetőügyeit szeretné eltussolni hatalmával: a kormányfő ellen az elmúlt években Olaszország egyik legnagyobb médiamágnásaként számos eljárás indult korrupció, vesztegetés és csalás gyanújával. A kormányfőt a tulajdonában lévő médiavállalat, a Mediaset pénzügyi szabálytalanságai miatt vették elő, az olasz ügyészek szerint a cég csaknem 90 millió eurót sikkasztott. Berlusconi elleni másik eljárás is egy általa alkalmazott brit ügyvéd miatt, aki szerint Berlusconi megvesztegette őt, hogy hamis bizonyítékokat szolgáltasson két ügyben (Berlusconi piszkos ügyeiről itt olvashat részletesen). Egy tőle független ügyben a maffiával is kapcsolatba hozták: egy volt maffiatag a torinói bíróságon arról vallott, hogy a kilencvenes években egy korábbi maffiavezér Silvio Berlusconihoz fűződő kapcsolatairól dicsekedett.

Az ellene folyó ügyeket a hatalomban lévő miniszterelnök különböző törvényekkel rendre hátráltatta. Az olasz kormány 2008 júliusában keresztülvitt a parlamenten egy törvényt, amelynek révén büntetőjogi mentességben részesült a miniszterelnök, az államfő, továbbá a parlamenti alsóház és felsőház elnöke. Berlusconi ezzel egy éven át elkerülte a felelősségre vonást az ellene folyó büntetőperekben -, de ezt az alkotmánybíróság végül megsemmisítette a törvényt. Idén januárban igazságügyminisztere azt is felvetette, hogy az alkotmányt módosítsák Berlusconi büntethetetlenségéhez, aprilisban pedig Berlusconi olyan törvényt hozott, amely hivatali elfoglaltságaira hivatkozva felmentést adott neki az alól, hogy megjelenjen a tárgyalásokon. Az eleve akadozva haladó korrupciós eljárásokat legalább másfél évig elhalasztó törvényt már alá is írta az olasz államfő.

Közben magánéleti botrányai is egyre jobban dagadtak: hónapról hónapra újabb nők vallották, hogy pénzért feküdtek le vele, vagy hogy részt vettek extravagáns szexpartijain. Augusztus elején egy 2008-as szexpartiról közölt egy állítólagos ügyészségi vallomást a La Repubblica ellenzéki lap, amely szerint egy 38 éves nő, Maria Teresa "Terry" De Nicolo azt vallotta az ügyészségen, hogy két másik lánnyal együtt hált a 73 éves Berlusconi ágyában.

Tavaly Patrizia D'Addario, egy 43 éves prostituált is hasonló dolgokat állított Berlusconiról, ezzel hatalmas szexbotrányt robbantva ki az olasz miniszterelnök körül. A nő titokban fel is vette, ahogy az ágyban beszélget Berlusconival, majd a felvételt kiadta a sajtónak. 2010 novemberében pedig egy modellkarrierjét építő 28 éves olasz nő vallott arról olasz nyomozóknak, hogy a kormányfő szardíniai villájában tartott partikra a politikus saját magánrepülőjén szállították a füves cigiket, amelyek minden vendég számára elérhetőek voltak (A miniszterelnök korábbi nőügyeiről és szexpartiairól itt olvashat részletesen).