Szlovákiában az ellentörvény miatt 19 ember vesztette el állampolgárságát

Vágólapra másolva!
Eddig egy szlovákiai magyar veszítette el szlovákiai állampolgárságát azért, mert kérvényezte a a magyar állampolgárságot. Szlovákiában az ellentörvény miatt már 19 embert fosztottak meg állampolgárságától.
Vágólapra másolva!

Eddig 19-en veszítették el szlovák állampolgárságát idegen ország állampolgárságának felvétele miatt - derült ki a szlovák belügyminisztérium kimutatásából, amelyet a Hospodárské Noviny című pozsonyi lap közölt.

A 19 szlovák állampolgárból tízen osztrák, hatan pedig német állampolgárságért folyamodtak, míg egy-egy személy a holland, az olasz, illetve a magyar állampolgárság kérelmezése miatt veszítette el szlovák állampolgárságát. "Minden esetben olyan szlovák állampolgárokról van szó, akik külföldön élnek, különben nem veszítették volna el állampolgárságukat" - nyilatkozta Alena Koisová, a belügyminisztérium szóvivője.

Szlovákia a külföldi magyarok könnyített honosítását lehetővé tevő magyar állampolgársági törvényre válaszul módosította saját jogszabályát úgy, hogy aki kérelmezi egy idegen ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Robert Fico kormánya által kezdeményezett törvény július 17-én lépett hatályba.