Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megszavazta a szenátus Obama atomszerződését

Vágólapra másolva!
Nagy többséggel jóváhagyta szerdán az amerikai szenátus az atomfegyverek leszereléséről kötött orosz-amerikai szerződést. Ez komoly politikai győzelmet jelent Barack Obama elnök számára, a republikánusok ugyanis még hetekkel ezelőtt is vonakodtak az egyezmény elfogadásától, most azonban közülük is többen igennel szavaztak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szenátus szerdán megszavazta annak a fegyverkorlátozási szerződésnek a ratifikálását, amelyet Barack Obama elnök kötött az orosz elnökkel, Dmitrij Medvegyevvel. A száztagú testületben 71 igen és 26 nem szavazattal fogadták el a szerződést, így bőven megvolt a szükséges kétharmados arány.

A ratifikálást nemcsak a demokraták, hanem a kisebbségben lévő republikánusok közül is többen támogatták, ami komoly politikai győzelmet jelent Obama számára. Az Új START néven ismert szerződés elfogadása a demokrata elnök egyik legfontosabb külpolitikai célja volt az idén, és vezető republikánus politikusok még néhány héttel ezelőtt is amellett érveltek, hogy további vitára van szükség az egyezményről.

A START értelmében az USA és Oroszország is csökkenti nukleáris fegyverarzenálját, és ezt a folyamatot kölcsönösen ellenőrzik is. Az egyezmény része annak az Obama által meghirdetett nagyszabású programnak, amelynek célja a nukleáris fegyverek teljes felszámolása.

Oroszországban még nem ratifikálták a szerződést, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy mivel a szöveg egy kissé változott, szükségük van némi időre. Hozzátette ugyanakkor, hogy üdvözli az amerikai szenátus döntését, és úgy fogalmazott: "A szerződés nem csupán elősegíti az Oroszországi Föderáció és az Egyesült Államok biztonságának megszilárdulását, hanem kedvező hatással lesz a nemzetközi stabilitás és biztonság egészére."

A szenátusi szavazással véget ér a kongresszusi ülésszak az Egyesült Államokban, és jövőre már a novemberi félidős választások eredményének megfelelő új törvényhozás ül össze. Ezzel jelentősen megváltoznak az erőviszonyok, a képviselőházat ugyanis a republikánusok fogják vezetni, és a szenátusban meglévő hátrányuk is csökkenni fog.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről