Összecsapások Londonban a tandíjemelés miatt

Vágólapra másolva!
Elfogadta a brit parlament alsóháza csütörtök este az angliai állami egyetemi tandíjak felső határának háromszorosára emeléséről szóló kormányzati indítványt. A tandíjemelési javaslat miatt délután összecsapások törtek ki Londonban és a brit egyetemi nagyvárosokban. A törvény a jelenlegi háromszorosára emeli a tandíj felső határát.
Vágólapra másolva!

Mintegy húszezer diák tüntetett csütörtökön egész nap a brit nagyvárosokban a tandíjemelés miatt. A parlament alsóháza a tüntetések és még a kormánykoalíció tiltakozása ellenére is elfogadta a törvényt, amely a jelenlegi 3290 fontról (egymillió forintról) kilencezer fontra (3 millió forintra) emeli az éves tandíj felső határát. Londonban, a parlament épületénél sorozatos összecsapások voltak a rendőrök és a tüntető tömeg között. Többen megsérültek, köztük egy rendőr súlyosan.

Forrás: AFP
Kattintson a képre az összecsapásokról készült galériánk megtekintéséhez!

A tüntetés egész nap békés volt, kora este azonban elszabadultak az indulatok, amikor a diákok megpróbálták áttörni a parlament épülete köré vont rendőrkordont. A tüntető tömeg a végszavazás előtt is többször keményen összecsapott a lovas egységekkel megerősített rendőri erőkkel, a szavazás után azonban elszabadultak az indulatok, és a tömeg törni-zúzni kezdett.

Egy csoport megpróbálta betörni a pénzügyminisztérium, illetve a legfelsőbb bíróság közeli épületeinek bejáratait. A zavargások felszámolására indított rendőrségi akció még csütörtökön késő este is tartott. Az összecsapásokban 37-en megsérültek, 15 személyt őrizetbe vettek. Sok tüntető átvonult a londoni West End híres - és a karácsony előtti időszakban különösen zsúfolt - bevásárlónegyedébe, és a Regent Streeten, valamint az Oxford Streeten több üzletet is feldúltak, számos kirakatot betörtek.

A kormány tandíjemelésről szóló indítványát a parlament alsóháza a vitanap végén 21 szavazatnyi többséggel fogadta el. A koalíciónak 84 fős többsége van, vagyis a törvényjavaslattal számos kormánypárti képviselő is szembefordult. Ez volt a májusi választások után hatalomra került koalíció eddigi legnagyobb szakítópróbája.

A kisebbik koalíciós partner, a Liberális Demokrata Párt első embere, Nick Clegg - a jelenlegi miniszterelnök-helyettes - a májusi választások előtt még azt ígérte, hogy a liberálisok nem fogják támogatni a tandíj felső határának emelését, most mégis belementek. A liberális képviselők egy része azonban a kormánnyal szemben szavazott, de a tory padsorokban is többen tartózkodtak, vagy a tervezet ellen voksoltak.