Minden szem Orbánon az Economist szerint

Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Még soha nem övezte ekkora nemzetközi figyelem Orbán Viktort, mint a médiatörvény elfogadása óta - írja az Economist kelet-európai térséggel foglalkozó blogja. Az Eastern Approaches szerint Orbán viselkedése kiismerhetetlen, PR-ja pedig borzalmas.
Vágólapra másolva!

"Minden szem Orbánon van" - ezzel a címmel közölt cikket az Economist kelet-európai térséggel foglalkozó Eastern Approaches nevű blogja csütörtök délután. A cikk azzal kezdődik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kapta meg a "Black Box" (Fekete Doboz) címet a blogtól, mert a blog szerint kiismerhetetlen a viselkedése és borzalmas a PR-ja.

A blog szerint Orbán Viktor kormánya még sosem került annyira rivaldafénybe, mint most, egy héttel az európai uniós elnökség megkezdése előtt. "Sajnos ez nem amiatt van, mert Magyarországnak olyan kiváló elképzelései lennének az elnökségben eltöltendő hat hónapról, a romastratégiáról vagy a Duna-stratégiáról, hanem sokkal inkább a hétfőn elfogadott médiatörvény miatt" - írja a blog.

Az Eastern Approaches szerint a Szalai Annamária által vezetett Médiatanács soha nem látott hatalommal fog rendelkezni a média felett. A blog megemlíti a médiatörvény miatt megfogalmazott nemzetközi kritikákat, többek között, hogy a Die Welt német újság "Führerstaat"-nak (vezéri államnak) nevezte Magyarországot, valamint Christopj Steegmansnak, Angela Merkel német kormányfő szóvivőjének és a luxemburgi külügyminiszternek, Jean Asselbornnak a figyelmeztetéseit.

"Azoknak, akik hónapokat dolgoztak a magyar EU-s elnökség sikerességéért, ez most egy PR-katasztrófa" - írja a blog, amely szerint feltehetőleg a kormányban többen is ellenzik a centralizációs folyamatot, de "Orbán nem arról ismert, hogy örülne az alternatív véleményeknek". A szerző szerint úgy tűnik, a nemzetközi kritikák hatására a kormány elkezdett visszatáncolni a törvénytől. "Ha a médiahatóság rosszul működik vagy problémák fognak adódni, semmi kétség, a parlament meg fogja változtatni a törvényt" - írja a blog Lázár János Fidesz-frakcióvezető nyilatkozatára hivatkozva.