Leszaggatta a távvezetékeket a Moszkvát beborító jégpáncél

Moszkva, ónos eső, jég, közlekedési káosz, jegesedés
Vágólapra másolva!
Közlekedési káoszt és hatalmas áramszünetet okozott Moszkvában a szombat óta hulló ónos eső, amely közel egycentis jégréteggel vonta be az orosz fővárost. A jegesedés miatt tömegesen szakadtak le a távvezetékek, megbénult a domogyedovói repülőtér, és több halálos közlekedési baleset is történt a városban.
Vágólapra másolva!

Közel százezer ember maradt áram nélkül Moszkvában és környékén, miután a szombat dél óta hulló ónos eső leszaggatta az elektromos távvezetékeket. A rendkívüli időjárás miatt 12 órára bezárt Moszkva melletti domogyedovói repülőtér, Oroszország legnagyobb nemzetközi reptere is, az áramellátás csak vasárnap estére állt helyre.

A repülőtér ugyan eleve két különböző trafóállomásról kapja az áramot, de most mindegyik állomás vezetékei leszakadtak. A repülőtér saját dízelgenerátorai csak annyi áramot adnak, hogy a számítógépes rendszert és a repülőgépekhez vezető folyosókat működtetni tudják. A forgalom várhatóan ennyivel is újraindul hamarosan, de a csomagokat kézzel kell majd kiadni, és nem működik majd az utastájékoztató rendszer sem.

Az orosz fővárosban akadozik a troli- és villamosforgalom is. Az ónos eső 0,5-1 centiméteres, gyakorlatilag egybefüggő jégréteggel borította be Moszkvát, a jégen rengeteg közlekedési baleset történt. Vasárnap reggelig több mint nyolcvanan kerültek kórházba, főleg csonttöréssel. Három ember meghalt, amikor szombaton egy autó a rakpartról a Moszkva folyóba zuhant, mert vezetője a jégen elvesztette uralmát a kocsi felett. További közlekedési balesetekben még két ember vesztette életét.

A moszkvaiakat vasárnap a rádiók és tévék útján felszólították, hogy lehetőség szerint egyáltalán ne menjenek az utcára, autóba pedig csak végszükség esetén üljenek. Az MTI szerint az emberek többsége szombaton a járdák helyett az úttesteken közlekedett, mert azokat felszórták, így kevésbé voltak jegesek, mint a járdák.

A meteorológusok szerint az errefelé ritkának számító jelenség oka, hogy egy ciklon a Föld felszínétől mintegy 2000 méteres magasságba meleget hozott, a talaj mentén azonban mínusz 5-6 Celsius-fok volt a hőmérséklet: így eső esett, de amint földet ért, megfagyott.