Megsemmisíthetik az afgán választások eredményét

Vágólapra másolva!
Az afgán legfőbb ügyészség a parlamenti választás hivatalos végeredményének megsemmisítésére kérte a legfeslőbb bíróságot. A legfőbb ügyész tömeges választási csalásokat gyanít, ezért kérte az eredmény érvénytelenítését.
Vágólapra másolva!

Érvényteleníthetik a szeptember 18-i afganisztáni parlamenti választások eredményét, miután a legfőbb ügyész szombaton felkérte a legfelsőbb bíróságot a szavazatok újraszámlálására. Emellett a legfőbb ügyész helyettese levelet írt a választási panaszbizottságnak, amelyben az eredmények felülvizsgálatát kérte.

Ezzel párhuzamosan letartóztatási parancsot adtak ki a Független Választási Bizottság (IEC) és a Választási Panaszbizottság 14 magas rangú tagja ellen, mert elegendő bizonyítékkal rendelkeznek arra, hogy közvetlenül is részt vettek a csalások lebonyolításában. Az IEC elnöke vasárnap arra hívta fel a figyelmet, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezése nemzeti válságot robbanthat ki Afganisztánban.

Az afgán törvények szerint csak az országos választási bizottság és a csalások kivizsgálását végző panaszbizottsága módosíthatja az eredményt, a kihirdetett végeredmény pedig nem változtatható meg. A parlament összehívásáról az államfő dönt, annak időpontjáról sem az alkotmányban, sem a választási törvényben nincs előírás.