Maradhatnak az amerikai seregben a nyíltan meleg katonák

Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus elfogadta azt a törvényt, amely eltörli az úgynevezett "ne kérdezd, ne mondd" szabályt, ami által a homoszexuális beállítottságukat nyíltan vállalók is szolgálhatnak ezentúl a hadseregben. Eddig ugyan nem kellett bevallani, de ha valaki mégis így tett, elbocsáthatták.
Vágólapra másolva!

Egy 17 éves szabály kiiktatásával lehetővé vált a melegek számára, hogy szolgálhassanak a hadseregben úgy, hogy nem kell eltitkolniuk szexuális orientációjukat - írta a BBC. Az amerikai alsóház után a szenátus 65-31 arányban fogadta el a törvényt, amely már csak Barack Obama aláírására vár, ő azonban támogatja az indítványt, így vélhetően nem gördít akadályt az útjába.

Sőt, a lap szerint ez Obama nagy sikerének számít, mivel demokrata párttársainak ugyan többsége van mind a kongresszusban, mind a szenátusban, de utóbbiban 100-ból 60 szavazatra van szükség egy törvény elfogadásához, ez pedig nem áll automatikusan a demokraták rendelkezésére. Az elfogadáshoz néhány mérsékelt republikánus szenátor voksára is szükség volt. (Elbukott azonban az illegális bevándorlóknak kedvező úgynevezett Álom-törvény, erről bővebben itt olvashat.)

A törvényt, amelyet az Egyesült Államokban "ne kérdezd, ne mondd" szabályként emlegetnek, 1993-ban hozták Bill Clinton elnöksége idején. Az eltörlés ellenzői azzal érvelnek, hogy rontja a csapatok morálját háború idején.

A Pentagon egyik decemberi jelentése szerint a szexuális orientáció szabad felfedése kisebb mértékben hatással lehet az Irakban és Afganisztánban harcoló amerikai erők egységességére.

Obama elnök azonban üdvözölte a szenátus döntését, mivel szerinte "amerikai hazafiak ezrei" mentesülnek ezáltal az alól, hogy elhagyják a hadsereget, csak azért, mert "történetesen melegek". A korábbi szabály miatt 13 ezer főt bocsátottak el a seregből.

Az amerikai köznyelvben angolul "don't ask, don't tell" (vagy rövidítve DADT) vagyis "ne kérdezd, ne mondd" szabálya nem csak azt írta elő, hogy a hadsereg hivatalosan nem kérdezhet rá a szexuális beállítottságra, hanem azt is, hogy a magukat nyíltan melegnek, leszbikusnak vagy biszexuálisnak vallókat elbocsáthatták.