Lövészaj-érzékelőket telepítettek Birmingham utcáira

Vágólapra másolva!
Lövések zaját érzékelő szenzorokat telepítettek Birmingham utcáira. A technológia az érzékelőtől 2 km-re eldördülő fegyver helyzetét is képes 25 méteres pontossággal meghatározni.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában egyedülálló technológiai fejlesztéssel igyekszik a fegyveres bűncselekményeket visszaszorítani a birminghami rendőrség. Az utcákra szerelt lövészaj-érzékelők minden fegyverhangot rögzítenek, és az ezeket feldolgozó számítógépek a lövés helyét pontos koordinátákkal együtt azonnal elküldik a rendőrségnek.

A város rendőrfőnöke szerint a rendszer használatával minimálisra csökkenhet a civil lakosságot fenyegető veszély, és az illegálisan tartott lőfegyverek elkobzására is több esély nyílik. Az amerikai fejlesztésű rendszer már több városban működik az Egyesült Államokban. Az eddigi tapasztalatok alapján a rendszer annyira pontos, hogy például az érzékelőktől 2 kilométerre eldördülő fegyver helyzetét is 25 méteres pontossággal képes megmondani.

A kezdeményezés ellen tiltakozók attól tartanak, hogy az épületek tetejére szerelt szenzorokat a rendőrség a lakosság megfigyelésére akarja használni. A rendőrség válaszában hangsúlyozta, hogy az érzékelők nem hangokat, hanem a hangrezgések erejét mérik. Az amerikai fejlesztésű rendszer már több városban működik az Egyesült Államokban.