Leöntötték Cirill és Metód szobrát Révkomáromban

Vágólapra másolva!
Sárga festékkel töltött zacskót vágtak vasárnapra virradóra Cirill és Metód szobrához Révkomáromban. Megrongálták a Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet egyik emléktábláját is.
Vágólapra másolva!

Sárga festékkel töltött zacskót vágtak Cirill és Metód szobrához vasárnapra virradóra a szlovákiai Révkomáromban. Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap úgy tudja, hogy "mindössze egy körülbelül 30 centiméteres folt van a szobor talapzatán és a bal oldali alak, Szent Cirill lábán".

"Valaki egy sárga festékkel megtöltött zacskót vágott a szoborhoz. Nem tudjuk ki volt. Feljelentést készülök tenni a rendőrségen" - közölte Jozef Cernek, a Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet helyi szervezetének elnöke.

Cirill és Metód szobrát júliusban helyezték át a szlovák kulturális szervezet székháza elől a Kossuth téri körforgalom közepére. A leleplezésen részt vett Robert Fico akkori szlovák miniszterelnök is. A Cirill és Metód-szobrot a szlovák kormány a város engedélye nélkül helyezte el a köztéren. A város vezetése azért ellenezte a szobor köztéren való elhelyezését, mert szerinte nincs semmiféle bizonyíték arra nézve, hogy a hittérítők bármikor is jártak volna a városban vagy környékén.


Jozef Cernek elmondta, hogy a Matica Slovenská székházán elhelyezett emléktáblát is megrongálták, itt a kár 1500 euró.