Börtönre ítéltek egy korábbi horvát védelmi minisztert

Vágólapra másolva!
Négy év börtönt kapott egy korábbi horvát védelmi miniszter, aki 2004 végén érvénytelennek nyilvánított egy katonai teherautók beszerzéséről szóló pályázatot, majd verseny nélkül kötött szerződést. Horvátország igyekszik látványos lépéseket tenni a korrupció ellen, hogy jövőre lezárhassa az EU-csatlakozási tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

Korrupció miatt négyévi börtönbüntetésre ítélték hétfőn Zágrábban Berislav Roncevic korábbi védelmi minisztert. Egykori helyettese, Ivo Bacicot kétévi börtönbüntetést kapott. A volt miniszter a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) parlamenti képviselője. A per idejére felfüggesztették mentelmi jogát.

Az ítélet szerint a volt miniszter 2004 végén érvénytelennek nyilvánított egy versenytárgyalást katonai teherautók vásárlására, és közvetlenül kötött szerződést az Iveco teherautó-gyártó cég horvátországi megbízottjával, az Eurokamionnal 39 katonai teherautó szállításáról. A cég árai 10,2 millió kunával (1,4 millió euróval) magasabbak voltak a tender legjobbjának árainál. Roncevic a per során tagadta ezt, és azt hangoztatta, hogy politikai eljárást folytattak le ellene.

Horvátországban már több bűnügyi eljárást lefolytattak, amelyekkel azt igyekeznek bizonyítani, hogy Zágráb az Európai Unió elvárásaival összhangban elkötelezett a korrupció elleni küzdelemben. Zágráb jövőre szeretné lezárni csatlakozási tárgyalásait az EU-val, de előtte bizonyítania kell, hogy küzd a politikai életben és az állami vállalatoknál uralkodó korrupció ellen. A nyomozások és letartóztatások főleg azután szaporodtak meg, hogy tavaly júliusban váratlanul lemondott Ivo Sanader miniszterelnök, és helyettese, Jadranka Kosor lett a kormányfő.

2000 óta, amikor Zágráb elkezdte a reformfolyamatot, Roncevic volt az első olyan volt magas rangú kormánytisztviselő, aki ellen vádat emeltek korrupció gyanújával (idén januárban). Azóta már börtönbüntetésre ítélték Damir Polancec volt miniszterelnök-helyettest hivatali hatalommal való visszaélés és állami pénzek hűtlen kezelése miatt. Több más magas rangú állami tisztségviselő elleni is indult eljárás, de a legtöbb esetben vádemelés még nem történt.