Kiterjesztik az elefántcsontparti vezetők elleni szankciókat

Vágólapra másolva!
További elefántcsontparti vezetőket és tisztviselőket büntethet az Európai Unió azzal, hogy befagyasztja külföldi vagyonukat, illetve nem ad számukra vízumot.
Vágólapra másolva!

Kiterjeszti januárban az Európai Unió az elefántcsontparti vezetés elleni szankciókat - az információt meg nem nevezett diplomaták szivárogtatták ki szerda este Brüsszelben. Az EU-tagországok külügyminiszterei a hónap elején döntöttek arról, hogy a külföldi vagyonuk befagyasztásával, illetve vízumtilalommal járó korlátozó intézkedéseket hoznak azokkal szemben, akik nem ismerik el az őszi elnökválasztási eredményt, és akadályozzák a belső megbékélési folyamatot.

Akkor 19 személy került fel a listára, most 61-re emelték a tilalommal sújtottak számát. Az új névsorban Laurent Gbagbo elnök környezetének további tagjai, köztük kormánytagok, államtanácsi tagok, katonai vezetők is szerepelnek majd. A szankciókról hivatalos döntés az új év elején várható.

Elefántcsontparton az ősszel megtartott elnökválasztás nyomán a független választási bizottság az ellenjelöltet, Alassane Ouattarát hozta ki győztesnek, ám Gbagbo nem ismerte el vereségét.