Kadhafi protokollfőnöke lehet a Wikileaks-akták első áldozata

Vágólapra másolva!
Líbiai kérésre letartóztatták Párizsban Moammar Kadhafi líbiai diktátor korábbi protokollfőnökét, miután egy Wikileaks-aktában kínos információk jelentek meg Kadhafi szeszélyeiről. A szökésben lévő protokollfőnököt Líbia sikkasztással vádolja, de valószínűsíthető, hogy ő fecsegett Kadhafiról az amerikai diplomatáknak, és korábbi főnöke ezt sem vette jó néven.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták Franciaországban Kadhafi líbiai diktátor szökésben lévő egykori protokollfőnökét. Az afrikai vezető egyik legközelebbi segédjét Tripoli sikkasztással vádolja, és a kiadatását kérte, a francia hatóságok jelenleg vizsgálják a kérelmet.

Nuri Al-Mismarit vasárnap tartóztatták le Párizs egyik külvárosában, és hétfőn hallgatta ki az ügyészség - írja a Telegraph című brit lap, amely szerdán szerzett tudomást az ügyről bírósági forrásokból. Egy az ügyet közelről ismerő, meg nem nevezett forrás szerint az egykori protokollfőnök azért bujkált Párizsban, mert menedékjogot akart kérni.

Bár nem egyértelmű, de elképzelhető, hogy a protokollfőnök menekülésének és letartóztatásának köze van a vasárnap nyilvánosságra hozott Wikileaks-aktákhoz, amelyek kínos részleteket fedtek fel Moammar Kadhafi életéről. Az egyik jelentésben az USA tripoli nagykövete Kadhafi belső köreire és legközelebbi segédeire hivatkozva számolt be arról, hogy a líbiai diktátor milyen "szeszélyes és hóbortos", hogy retteg a víz fölötti repüléstől, és egy napig sincs meg szőke ukrán ápolónője nélkül (a jelentés eredeti, angol szövegét itt találja, a tartalmáról, valamint más Wikileaks-történetekről itt olvashat részletesen).

Bár a Wikileaks-aktában a nagykövet informátorának nevét kitörölték, a szövegből kiderül, hogy az értesülések attól az embertől származnak, aki Kadhafi 2009-es New York-i útjának szervezéséért, szállásáért és programjáért felelt. A hasonló nemzetközi utak szervezése általában a protokollfőnökök feladata (Kadhafi New York-i szerepléséről az ENSZ közgyűlésén itt olvashat).

A Kadhafi személyes információit tartalmazó amerikai nagykövetségi jegyzet múlt vasárnap jelent meg, aznap, amikor a protokollfőnököt letartóztatták. Líbia ugyanakkor már korábban tudhatott a dokumentumról, mert az USA még az iratok publikálása előtt tűzoltásba kezdett, és tájékoztatta az érintett országokat a várható kiszivárogtatásokról.

Líbia hivatalos kiadatási kérelmének ugyanakkor látszólag nincs köze a Kadhafiról megjelent információkhoz. A Telegraph szerint Al-Mismarit azzal vádolják, hogy állami pénzeket sikkasztott el: Líbiának a lap szerint 30 napja van, hogy bemutassa a versailles-i ügyészeknek a vádakat alátámasztó dokumentumait.