Húszezren menekültek el egy hónap alatt Elefántcsontpartról

Vágólapra másolva!
Nyugat-Afrikai vezetők próbálták rávenni a lemondásara a magát továbbra is Elefántcsontpart elnökének tartó Laurent Gbagbot, a politikus azonban továbbra sem hajlandó elismerni a novemberi elnökválasztás eredményét és riválisa, Ouattara győzelmét. A polgárháború esetleges kiújulásától tartva egy hónap alatt közben csaknem húszezren menekültek el az országból.
Vágólapra másolva!

Csaknem húszezren menekültek el az elmúlt egy hónapban a belpolitikai viszályok és zavargások sújtotta Elefántcsontpartról - írja az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adataira hivatkozva a BBC. A polgárháború kiújulásától és egy esetleges katonai beavatkozástól tartó menekültek kétharmada nő és gyerek, legfőbb célpontjuk pedig a szomszédos Libéria.

Elefántcsontpart a novemberi elnökválasztás óta a polgárháború küszöbén áll, a választáson ugyanis előbb Ouattara győzelmét hirdették ki, majd Laurent Gbagbo elnök csalásra hivatkozva mintegy félmillió szavazatot érvénytelenített, és közölte, hogy magát tartja győztesnek. Azóta mindkét elnökjelölt kormányt alakított, és híveik többször összecsaptak, az ország határait pedig lezárták. Bár az ENSZ, az EU és az USA is jelezte, hogy Ouattarát tartja a törvényesen megválasztott elnöknek, Gbagbo ellenállása a szankciók és a katonai fenyegetés ellenére sem rendült meg. A zavargásokban az ENSZ legfrissebb becslései szerint eddig 173-an vesztették életüket és több százan eltűntek. (A konfliktus hátteréről itt olvashat bővebben).

Három Nyugat-afrikai ország, Benin, Sierra Leone és a Zöld-foki Köztársaság elnöke kedden közben Abidjanban tárgyalt a magát győztesnek tartó elefántcsontparti vezetővel, hogy rábeszéljék az elnökválasztás eredményének és Outtara győzelmének elismerésére, Gbagbo azonban továbbra sem hajlandó erre. Az elnököt a BBC jelentése szerint az sem győzte meg, hogy a küldöttség katonai beavatkozást helyezett kilátásba, ha nem mond le.

A nyugat-afrikai ország fővárosában, Abidjanban mindeközben egy ENSZ-katona is megsebesült, amikor a békefenntartók járműveit körbevette és megtámadta a helyiek egy csoportja.