Járatokat töröltek a külföldi repülőtereken a hó miatt - fennakadások vannak az európai közlekedésbe

Havazás, hó, hóvihar, rossz útviszonyok
Vágólapra másolva!
Európa-szerte gondot okozott a közlekedésben a hó. Nagy-Britanniában és Németországban a közúti és a légi forgalom egy része megbénult, Franciaországban is utakat zártak le, Olaszországban pedig a közúti mellett a vasúti közlekedés is akadozik.
Vágólapra másolva!

Németországban komoly fennakadásokat okozott a havazás és a jeges utak. A frankfurti repülőtéren csak délig 172 járatot töröltek, ezért több ezer utas rekedt a várócsarnokokban. Sokan közülük már péntek óta vesztegelnek a legnagyobb német légikikötőben, részben azért, mert a célállomások nem tudnak járatokat fogadni. Az utaskezelő pultoknál hosszú sorok alakultak ki, volt, ahol a rendőröknek kellett lecsillapítaniuk a kedélyeket. A városokban a köztisztasági cégek hókotrói nem győzik a munkát. Berlinben a főútvonalak járhatóak, de a mellékutcákban akár 20 centiméteres hó is boríthatja az asztfaltot.

Nagy-Britanniát szinte teljes káoszba döntötte a havazás és a fagy. Reggel mínusz 18 fokot is mértek az ország egyes részein, szinte mindenütt havazott, a legnagyobb hóvihar a déli országrészben tombolt, beleértve Londont is. Estére a fővárost 25 centiméteres hótakaró borította be. A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül a második legnagyobb, a Gatwick nem indított és nem fogadott járatokat a kifutópályát borító hó és jég miatt. Ezért törölték az EasyJet ferihegyi járatát is. A Heathrow ugyan működik, de a British Airways törölte az összes járatát közép-európai idő szerint este hatig, beleértve a budapestit is. A Luton fennakadásokkal ugyan, de működik. Autósok százai töltötték az éjszaka nagy részét a behavazott M6-os autópályán - írja a BBC. Több sztrádáról is fennakadásokat jelentettek, néhány szakaszt órákra lezártak. A rendőrség azt javasolja, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges.

Franciaország északi és nyugati térségeiben is komoly fennakadásokat okoz az időjárás. Sok hó esett az éjszaka. A Bretagne-t Normandiával összekötő főutat lezárták, és Somme megyében két autóút egy részén ugyancsak nem lehet közlekedni. Este mintegy 400-an kerültek a hó fogságába Fougeres városánál, közülük 70-en egy helyi iskolában húzták meg magukat éjszakára.

Olaszországban főként Toscanában okoz komoly gondokat a havazás, nemcsak az országutakon, hanem a vasúti közlekedésben és a repülőtereken is. Firenzéből nem tudtak elindulni a Rómába és Milánóba tartó gyorsvonatok, ezért több mint ötezer ember kényszerült arra, hogy egy konferenciaközpontban töltse az éjszakát. Firenzénél mintegy 15-20 centiméter hó hullott az A1-es autópályára, a jegesedés miatt kamionok csúsztak le a pályáról, és ez is sok helyen okoz torlódást. Triesztben a nagy hó mellett 70 kilométer/órás szél süvít.