Vágólapra másolva!
Felgyújtották a tüntetők a kormányzó párt székházát Haitin, miután szerdán erőszakba torkolltak az elnökválasztás eredménye miatt kirobbant tüntetések. A tiltakozók azt követelik, hogy a harmadik helyre sorolt jelölt, egy helyi popsztár is továbbjusson a választás második fordulójába, amelyről csupán néhány ezer szavazattal maradt le.
Vágólapra másolva!

Erőszakba torkolltak szerdán a haiti tüntetések, amelyek az elnökválasztás első fordulójának eredményei miatt robbantak ki. A tüntetők több városban is az utcára vonultak, a fővárosban, Port-au-Prince-ben pedig tüzeket gyújtottak, és barikádokat emeltek- írja a BBC. Helyi idő szerint szerda délelőtt felgyújtották az országot kormányzó párt székházát is.

A több ezer tüntető azért kezdett gyújtogatni, mert úgy gondolják, hogy a kormánypárt elcsalta a választásokat. A kedden közzétett elsőfordulós eredmények szerint ugyanis a kormánypárti jelölt jutott a második fordulóba, hajszállal kiszorítva a szintén népszerű helyi popsztárt, Michel Martellyt. Az első fordulót a korábbi elnök felesége, Mirlande Manigat nyerte 31 százalékkal, és mellette a második fordulóban csak egy jelölt juthat tovább: a popsztár a bejelentett eredmények szerint mindössze 6800 szavazattal maradt le erről.

A szerdai tüntetéseken szemtanúk szerint füst borította az eget, a rendőrség pedig nagyon lassan reagált az erőszakra. Az országban dolgozó külföldi segélymunkások szerint több rendőrtiszt megtagadta a szolgálatot, miután kedden kihirdették a választási eredményeket - írja a BBC.

A haiti választások a legtöbb külföldi megfigyelő szerint nagyon rosszul voltak megszervezve, ezért is emlegetnek sokan csalást. Az országban sokan követelik, hogy a szoros végeredmény miatt a második fordulóban kettő helyett három jelölt indulhasson, és egy segélyszervezet értesülése szerint ezt a lehetőséget már a hatóságok is latolgatják. A harmadik helyen végzett Martelly ugyanakkor bejelentette, hogy ő nem hajlandó részt venni a második fordulóban, ha kormánypárti riválisa, Jude Celestin is továbbjut.