Egyre több a dugó és a baleset a hollandiai kerékpárutakon

Vágólapra másolva!
Egyre többen használják Hollandiában a kerékpárutakat, így sokszor dugó alakul ki és egyre több a baleset.
Vágólapra másolva!

A hollandiai kerékpárutak egyre inkább saját sikerük áldozatává válnak: a 16,5 millió lakosú országban ugyanis 18 millió kerékpár gurul, aminek következtében a számukra biztosított közlekedési pályák egyre zsúfoltabbak és veszélyesebbek.

"Néha olyan tömeg torlódik össze a piros lámpánál, hogy amikor zöldre vált, nem mindenki képes elsőre átjutni a kereszteződésen, meg kell várni a következő szabad jelzést" - mondta Hugo van der Steenhoven, a hollandiai kerékpáros szövetség elnöke. A reggeli csúcsforgalomban, 8 és 9 óra között 1,75 millió ember nyomja a pedált a számukra biztosított, összesen 19 ezer kilométernyi külön pályán.

Frans de Kok, a belga turisztikai szövetség (ANWB) egyik illetékese: minél többen vannak a bringások, annál kevésbé biztonságosak a kerékpárutak. Ezeken az útvonalakon egyaránt közlekednek 40 kilométeres sebességgel száguldó sportoló fiatalok, idősebb bevásárló asszonyok és iskolába tartó diákok - ebből sok baleset adódik. Egy versenykerékpárost június 17-én 80 óra közmunkára ítéltek, mert az ország észak-nyugati részén lévő Alkmaarban előzés közben fellökött egy 82 éves bicikliző nőt, aki belehalt a sérülésébe. "Az ideális megoldás a kerékpárutak kiszélesítése lenne - magyarázta Frans de Kok, - de ez nem mindenütt lehetséges. Sok helyütt egyszerűen nincs erre hely - tette hozzá Frank de Kok.