Fejcserékkel szerezne választási lendületet a horvát kormányfő

Vágólapra másolva!
Négy miniszterét, köztük a pénzügyminiszter-kormányfő-helyettest, cserélte le hétfőn a horvát miniszterelnök. Jövőre választások lesznek Horvátországnak, így a cseréket a népszerűségvesztés ellensúlyozására használhatja a kormány.
Vágólapra másolva!

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök négy miniszterét menesztette, és helyükre újakat nevezett ki hétfőn. A legfontosabb tisztviselő, akit lecserélt a kormányfő, az eddigi pénzügyminiszter és kormányfő-helyettes, Ivan Suker. Az elbocsátott miniszterek között van Branko Vukelic, a védelmi tárca eddigi vezetője is.

Horvátországban jövőre parlamenti választásokra kerül sor és a közvélemény-kutatások a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelentős visszaesését mutatják, így az átalakítással Jadranka Kosor új lendületet adhat a népszerűségét elvesztő kormány munkájának.

A jelenlegi kormányfő másfél éve áll a kabinet élén. Hatalomra kerülésekor egyik legfőbb célkitűzése a korrupció elleni harc fokozása volt. Azóta mintegy 40 magas rangú vállalati vezetőt fogtak le korrupció gyanújával.

Ugyancsak korrupcióval gyanúsítják a korábbi kormányfőt, Jadranka Kosor elődjét, Ivo Sanadert, akit december 10-én tartóztattak le Ausztriában. A politikust jelenleg az osztrák hatóságok tartják őrizetben, és kiadják Horvátországnak.

A WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok szerint magyar szála is van a nyomozásnak. A magyar ügyészek jelentést küldtek Mladen Bajic horvát legfőbb ügyésznek egy általuk folytatott nyomozásról, amelyben egy ismeretlen (a WikiLeaks-szerkesztők által kihúzott nevű) személy vagy cég és a Podravka kapcsolatát vizsgálták.