Ezrek tüntettek Rómában Silvio Berlusconi kormányfő ellen

Vágólapra másolva!
Több tízezer ellenzéki tüntető követelte Silvio Berlusconi olasz kormányfő lemondását Rómában. A politikus ellen korábban már az olasz parlamentben benyújtottak egy bizalmatlansági indítványt, amelyet három nap múlva tárgyalnak.
Vágólapra másolva!

Olaszország minden tájáról érkeztek tüntetők Rómába, hogy a kormányfő Silvio Berlusconi lemondását követeljék. Az ellenzéki Demokrata Párt szervezte a demonstrációt, amelyen az olasz politikus magánéletét és kétes üzleteit bíráló jelszavakat skandáltak. A több tízezer ember végigvonult az olasz fővároson, majd a Lateráni Szent János téren mintegy 100 ezer ember részvételével nagygyűlést tartottak. Az olasz kormányfő pozíciója egyébként is ingatag, hiszen három nap múlva tárgyalja a parlament az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt. A keddi szavazás végeredménye bizonytalan, mivel a Berlusconi vezette Szabadság Népe Pártnak nincs abszolút többsége a törvényhozásban.

Silvio Berlusconi régi politikai harcostársa, Gianfranco Fini szombaton úgy fogalmazott, le kell mondania a kormányfőnek. Ha nem teszi, akkor kedden ellene szavaz. Fini és Berlusconi egyébként együtt alapították a Szabadság Népe Pártot, amelyet novemberben Fini otthagyott, megalapította az ellenzéki Jövőt és Szabadságot Olaszországnak nevű pártot és 36 képviselőt magával vitt a kormánykoalícióból. Silvio Berlusconi korábban többször is azt nyilatkozta, biztos abban, hogy megnyeri a bizalmi szavazást. Milánóban a hívei előtt azzal vádolta az ellenzéket, hogy rágalmakkal akarják lejáratni. Hozzáfűzte, hogy a politikai bizonytalanság árt Olaszországnak.

Ha kedden az olasz parlament elfogadja a benyújtott bizalmatlansági indítványt és ezzel Silvio Berlusconi megbukik, akkor az államfőnek ki kell írnia a parlamenti választást, amely egyébként csak 2013-ban lenne.